Kategoriler
Emlak Haberleri

Emlak sektöründe satış rekoru kırıldı

Geçtiğimiz yıl içerisinde, Türkiye’deki emlak sektöründe, 2 milyon 678 bin 74 adet satış işlemi gerçekleştirildi. 2020 yılında yapılan satış işlemlerinin 1 milyon 499 bin 316 adedi konut üzerinde oldu.

İkinci el konut satışındaki artış, piyasaların dikkatini çekerken yıl içerisinde, banka ipoteği aracılığıyla yapılan sıfır konut satışları, yüzde 72,4 oranında arttı. Geçen yıl içerisinde aylık bazda değerlendirildiğinde, konut satışı en çok temmuzda yapıldı.

Salgına rağmen taşınmazlara yönelik talebin düşmediğini belirten Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, 2017 yılında yapılan 1 milyon 409 bin adetlik taşınmaz satışındaki rekorun kırıldığını ifade etti.

Faiz indiriminin etkisi büyük

TÜGEM Başkanı Akdoğan, ikinci el konut satış sayısının 1 milyon 29 bin adet olduğuna dikkat çekerek satış rekorunda bankaların ve inşaat firmalarının yaptığı faiz indirimi kampanyalarının etkisinin çok büyük olduğunu dile getirdi.

Emlak sektöründeki hareketliliği vurgulayan Akdoğan “Ocak-Aralık döneminde ipotekli konut satışı yüzde 72,4 artarak 573 bin 337 sayısına ulaştı” dedi. Hakan Akdoğan, ocak ayından aralık ayına ipotekli konut satışının önceki yıla göre yüzde 72,4 oranında artarak 573 bin 337 adede ulaştığını belirtti.

Yabancıya yönelik satışlarda toparlanma sinyali

Yılın son dört ayında gerçekleştirilen 19 bin 916 adetlik yabancıya konut satışının 2020’nin ilk sekiz ayındaki satışlara yaklaştığını belirten TÜGEM Başkanı, bu durumu, yabancılara konut satışlarının toparlanma sinyali olarak değerlendirdi.

En çok temmuz ayında konut satıldı

Geçtiğimiz yıl içerisinde, ay bazında değerlendirildiğinde konut satış sayısının en fazla olduğu ay, Temmuz. TÜGEM Başkanı, bu aydan sonraki konut satışlarında azalma görüldüğünü ve yılın son çeyreğindeki düşüşün ciddi oranda olduğunu kaydetti.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan “Temmuz ayında 229 bin 357 konut satışı yapıldı. Bu satışlarında da 130 bin 721’i ipotekli satışlar oldu. Bunlardan da 91 bin 469’unu ikici el satışlar oluşturdu. Emlak işletmeleri açısından en yoğun olan bu dönem sonrası özellikle son çeyrekte hareketlilik ciddi oranda azaldı” açıklamalarında bulundu.