Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Emlakçılık yetki belgesi güven sağlayacak

Süre uzatılmazsa bu ayın sonundan itibaren yetki belgesi olmayanlar, emlakçılık yapamayacak. Yetki belgesiz emlakçılık yapanlar, başta haksız kazanç olmak üzre birçok probleme yol açıyor. TÜGEM Başkanı, söz konusu düzenlemeyle güvenin sağlanacağını dile getirdi.

Resmî Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre emlakçıların taşınmaz ticareti yetki belgesi olması gerekecek.

İşsiz kalanların veya ek iş yapmak isteyenlerin vergi levhası olmadan emlakçılık yapmaya çalıştığını dile getiren Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, bu durumun birçok soruna yol açtığını dile getirdi. Bu sorunların arasında öncelik olarak haksız kazancın olduğunu söyleyen TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, ayrıca, internetteki ilanların da dolandırıcılık amaçlı açılabildiğini belirtti.

Başkan Akdoğan, “Onun dışında ise işi bilmedikleri için hem alıcı hem de satıcılar emlakçıdan kaynaklı sorunlar yaşıyor. İnternet üzerinden verilen ilanlarda da dolandırıcılıklar yapılabiliyor. Bu düzenleme ile sadece yetki belgesi olanların emlakçılık yapabileceğine dair güven, sağlanmış olacak.” ifadelerini kullandı.

Yetki belgesi kaliteyi artacak

Söz konusu düzenlemeyle birlikte emlakçılık mesleğinin kalitesinin de artacağını dile getiren TÜGEM Başkanı, emlakçılığı kayıt dışı olarak yapanlar yüzünden gayrimenkul danışmanlarının zorluklarla karşılaştıklarını belirterek bu durumun da ortadan kalkacağını kaydetti.

Başkan Hakan Akdoğan, “Mesleğimizi kayıt dışı yapanlar nedeniyle biz gayrimenkul danışmanları da zorluk yaşıyorduk. Bu düzenleme ile bu da ortadan kalkacak.” dedi.

“En kısa sürede yayımlanmasını bekliyoruz”

Hakan Akdoğan, düzenlenmenin en kısa sürede yürürlüğe konulmasını istediklerini belirtti.

Emlakçılara yetki belgesi almayı zorunlu kılacak düzenlemeyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Akdoğan, “İlk yayımlanan yönetmeliğimizdeki eksiklere ilişkin sektör temsilcileri olarak yoğun temaslarda bulunmuştuk. Buna göre revize edilen gayrimenkul yönetmelik taslağı görüşe sunuldu. Yönetmelik değişikliğinin en kısa sürede, herhangi bir süre uzatımı olmadan yayımlanmasını bekliyoruz. Süre uzatımı olmaz ise emlak işletmelerinin 31 Ağustos 2020 tarihine kadar yetki belgelerini almaları gerekecek.” sözlerini kaydetti.

Vergi muafiyeti gerekli

TÜGEM olarak yönetmeliğe dahil edilmesini istedikleri düzenlemelerin de olduğunu belirten Başkan Akdoğan’ın Başkanlığa ilettikleri düzenlemelerin bazıları şöyle: Emlak işletmelerinin belge ve bilgiye erişiminin kolaylaştırılması, yetkisiz kişilerin ilan yayımlayamaması, etkin denetimin ve caydırıcı cezaların yürürlüğe konulması, bazı sözleşmeler için damga vergisi muafiyeti getirilmesi ve ilanların içeriğe dair bütün bilgileri içermesi zorunluluğunun getirilmesi.

Başkan Hakan Akdoğan “Bunlara ilişkin görüş ve önerilerimiz de Bakanlığımıza ilettik. Örneğin Emlak işletmeleri olarak belge ve bilgiye erişimimizin kolaylaşması, ilanın yetkilisi olmayan kişilerin ilan yayınlayamaması, etkin denetim sağlanması ve cezaların caydırıcılığının artırılması, bazı sözleşmelerde damga vergisi muafiyeti, ilanlarda işletmelerin tüm bilgilerinin yer alması, iş sahibinin aynı gayrimenkulün satış veya kiralaması için birden fazla yetkilendirme sözleşmesi yapmamasının engellenmesi, hizmet bedellerinde azami şartın asgari olarak düzenlenmesi, site yönetimlerinin ve proje satış ofislerinin aracılık faaliyetlerinin engellenmesi gibi görüşlerimizi de sunduk.” açıklamalarında bulundu.