Kategoriler
Ekonomi Gündem

Enflasyon oranı düşecek… TCMB faizi sabit tuttu

Para Politika Kurulunun öngörüsüne göre, enflasyon artışındaki azalma ve düşüş, yılın ikinci yarısında belirginleşecek. Öte yandan Gıda enflasyonu da düşecek. Merkez Bankası, politika faizinde değişikliğe gitmedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politika Kurulu (PPK), faiz indirimi kararını açıkladı. PPK, Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,25 seviyesinde kalmasına karar verdi.

Yeni tip koronavirüs (KOVİD-19) salgınına bağlı olarak küresel büyümedeki zayıflamanın yılın ikinci çeyreğinde derinleştiğini ve ülkede otoriterlerinin başlattığı normalleşme adımlarının ise kısmi toparlanmayı sağladığını belirten Kurulun açıklamasında, “Küresel ekonomideki toparlanmaya ilişkin belirsizlikler yüksek seyretmekte, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke merkez bankaları genişleyici yönde adımlar atmaya devam etmektedir. Salgın hastalığın sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturmakta olduğu küresel etkiler yakından takip edilmektedir.” dedi.

Cari işlemler dengelenme

Ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlamanın nisan ayında belirginleştiğini ve mayıs ayından itibaren de toparlanmanın başladığını belirten TCMB, KOVİD-19 pandemisinin Türkiye’deki ekonomik etkilerini sınırlandırmak için finansal piyasaların, kredi kanalının ve firmaların nakit akışının sağlıklı şekilde sürdürülmesi gerektiğini belirterek geçtiğimiz günlerde, uygulamaya geçirilen parasal ve mali tedbirlerin ekonomideki üretim potansiyelini desteklediğini; finansal istikrardaki ve ekonomik aktivitelerdeki toparlanma sürecine katkı sunduğunu kaydetti.

Para Politika Kurulu, “Son dönemde ihracat ve turizm gelirlerinde salgın hastalığa bağlı olarak düşüş gözlenmiştir. Ancak, normalleşmeyle birlikte mal ihracatında görülen toparlanma ve emtia fiyatlarının düşük seviyeleri önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini destekleyecektir.” ifadelerini kullandı.

Enflasyon oranı düşecek

Uluslararası emtia fiyatlarının tüketici enflasyonunu kısıtlamayı sürdürdüğünü belirten ve gıda enflasyonunun yükseldiği aktaran Kurul, normalleşme sürecinin ilerlemesiyle beraber yılın ikinci yarısında dezenflasyon (enflasyon oranının düşmesi )’un belirginleşeceğini kaydetti.

Kurul toplantısından sonra yayımlanan açıklamalada “Salgına bağlı tedbirlerle kısa vadede etkili olan arz yönlü unsurların, normalleşme sürecinin devamıyla kademeli olarak ortadan kalkacağı ve yılın ikinci yarısında talep yönlü dezenflasyonist etkilerin daha belirgin hale geleceği değerlendirilmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir.” denildi.

Temkinli duruş sürdürülmeli

Ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının oldukça önemli olduğunu belirten Para Politika Kurulu, “Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal duruş ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

TCMB’nin Para Politika Kurulu, haber ve veri akışının geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirebileceğinin altını çizdi.