Kategoriler
Ekonomi

Enflasyondaki yükseliş Türk lirasını baskı altına aldı

Ziraat Yatırım, beklentinin üzerinde gelen ve yüzde 2,3 olarak gerçekleşen kasım ayı enflasyonu verilerinden sonra Türk lirasında baskı gözlemlendiğini kaydetti. Ziraat, beklentilerinin yüzde 1 olduğunu bildirdi.

Yıllık enflasyonun yüzde 11,89 seviyesinden yüzde 14,03 seviyesine çıktığını belirten Ziraat Yatırım, Türk lirası üzerindeki baskının sürebileceğini dile getirdi. Ziraat Yatırım, bugünkü bülteninde, “Dolar endeksi (DXY) son iki buçuk yılın en düşük seviyesine gerilerken, EURUSD paritesi 1,21’in üzerinde” değerlendirmesini yaptı.

Olumlu algı da sürüyor

Salgına karşı çözüm olması beklenen aşı çalışmaları ve ABD’de çıkması beklenen teşvik paketine ilişkin gelişmeler, olumlu görülürken küresel piyasalardaki risk iştahını artırırken Ziraat Yatırım, yüksek risk iştahının yanı sıra dolardaki belirgin zayıflığın gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini destekleyebileceğini kaydetti.

Ziraat Yatırım, baskıyla birlikte Türk lirası varlıklara yönelik olumlu algının da sürdüğünü belirtti. “Ülke risk primimiz (5 yıllık CDS) de 400 baz puanın altında kalmaya
devam ediyor.” diyen Ziraat Yatırım, bundan dolayı TL üzerindeki baskının da sınırlı kalabileceğini dile getirdi.

Dolar kaç liradan işlem görüyor?

Saat 14.32’den itibaren lira karşısındaki ABD doları, önceki kapanışının yüzde 0,24 altında. Avro kuru, önceki kapanışının yüzde 0,03 üstünde yer alırken İngiliz sterlini ise yüzde 0,38 oranında değer kazancında bulunuyor.

Gün içerisinde 7 lira 82 kuruş ile 7 lira 91 kuruş bandında hareket eden Amerikan doları, 7 lira 84 kuruştan işlem görüyor. Serbest piyasadaki gün içerisinde, aynı dakikaya kadar 9 lira 48 kuruş ile 9 lira 60 kuruşun arasında hareket eden avro, 9 lira 52 kuruştan satılıyor.

Şu dakikaya kadar 10,48-10,62 bandında hareket eden sterlin ise yüzde 0,38 kazançlı, 10 lira 55 kuruş.

Dolar/TL 7,93’ün altında

TL üzerindeki baskının sınırlı kalabileceğini dile getiren Ziraat Yatırım, devamında “…Dolar / TL 7,93 – 7,94 güçlü direnç bölgesi altında kalabilir. Aksi durumda 8,0 tepki gelebilecek direnç olarak izlenebilir. Aşağıda ise 7,78 destek konumunda. Son olarak, bugün yurtdışında küresel hizmet PMI verileri izlenecek. Diğer verilerin öncüsünü gördüğümüzden dolayı ABD ISM hizmet endeksi daha dikkat çekici olabilir. ” açıklamalarına yer verdi.