Kategoriler
Gündem

Ercan Şahin: Ağacın izini sürmeye devam edeceğiz

Yıldız Entegre Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Ercan Şahin, çevreye karşı hassasiyetlerin bu dönemde hiç olmadığı kadar arttığını belirtiyor.

Tasarımcılar insan ihtiyacını karşılayacak, doğa dostu projeler üzerinde çalışıyor. Çelik ve betondan oluşan gökdelenlerin yerini ahşap materyallerden oluşan yapılar almaya başlıyor. Bahçeli konutlara ilgi büyük olurken doğa dostu yapıların dünyada yaygınlaşacağı bekleniyor.

Doğa dostu ve ahşap binalar şehirleri dolduracak. Geniş yeşil peyzaj alanlarına sahip olan ve bahçeleriyle inşa edilen konut projeleri büyük ilgi görüyor. Doğal alanlarıyla ve doğal alanlarında yapılabilen etkinlikleriyle ilgi gören konut projelerinin benzerlerinin dünya ülkelerine ve diğer şehirlere de yayılacağı ön görülüyor.

2014 yılında dünya nüfusunun yüzde 54’ü şehirlerde yaşarken Birleşmiş Milletler’in çalışmaları, 2050 yılında her 100 insanın 68’inin şehirlerde yaşayacağını ön görüyor. İnsan doğadan kopamıyor. Şehirleşmenin büyümesiyle beraber, mimarlar ve kent plancıları için kamusal ve yeşil alanların yaratılması önemli bir tasarım sorunu durumunda.

Yapılaşmalar yoğunluk kazanırken konut projelerinde yer alan bahçecilik çalışmalarının estetik kaygılarla değil; insanın ihtiyaçlarını temel alan, iklime uygun çevreci bir bitkilendirme çalışmalarının yapılması gerektiği uzmanlar ve çevreciler tarafından dile getiriliyor.

Dünyada bu uzman ve çevrecilerin dile getirdiği bu yaklaşımın ilk örneklerini İtalya’daki Bosco Verticale projesi oluşturuyor. Ticari merkezlerden biri olan bu proje, 2014 yılında Milano’da yaşama geçirildi.

İki bloktan oluşan projedeki kulelerden biri 76 metre, diğeri ise 110 metre uzunluğunda bulunuyor. Proje, hayata geçirildiğinde Avrupa’nın simge yapıları arasında yer aldı.

Bosco Verticale, ile ilgili görsel sonucu
Bosco Verticale, Milano/İtalya

Kanada’ya 60 metrelik ahşap bina

Kanada’da inşa edilecek Toronto Tree Tower projesi de Milano’da görülen projeye benzerlik taşıyacak. Toronto Tree Tower’ın 62 metre uzunluğunda olması beklenirken projeden 18 katlı ve ahşap bir yapı inşa edilecek.

toronto Tree Tower ile ilgili görsel sonucu
Toronto Tree Tower, Toronto/Kanada

Dünyanın en uzun ahşap binası inşa edilecek

Amsterdam’da inşa edilen bu proje, akımın temsilcilerinden biri olarak yer alıyor. Haut projesi, Amstel’in yeni ikonu olarak nitelendiriliyor. Proje ilk duyurulduğunda dünyanın en uzun ahşap binası olacağı belirtilen yapı, 73 metre yüksekliğinde 55 adet daireyi barındıracak. Hollanda’da yer alacak projenin 2021 yılında tamamlanması planlanıyor.

Ercan Şahin: Havayı ciddi ölçüde temizliyor

Yıldız Entegre Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Ercan Şahin çevreye karşı hassasiyetlerin son dönemde hiç olmadığı kadar arttığını belirtti.

Mimaride yeşilin ve ahşap kullanımıyla ilgili değerlendirmede bulunan Ercan Şahin, yeşil yapılaşmayı içeren mimari yaklaşımların son dönemde küresel çapta ağırlık kazandığını vurguladı. Çevreye karşı hassasiyetlerinin projelere yön verdiğini aktaran Şahin, teknolojik gelişmelerle beraber, çelik ve betondan oluşan gökdelenlerin son zamanlarda ahşap malzemelere dönüştüğünü açıkladı.

Binalarda kullanılan ahşap materyallerin karbondioksit depolamaları havayı temizliyor. Ercan Şahin, araştırma verilerinin bir metreküplük ahşabın, 900 kilogramdan fazla karbondioksiti emdiğini, bu sayede havanın ciddi oranda temizlediğini aktardı. Kurumsal İletişim Müdürü, “Son dönemde iletişimine ağırlık verdiğimiz ‘Ağacın İzinde’ mottosu da şirket olarak benimsediğimiz sürdürülebilirlik vizyonunun önemli bir göstergesi. Tasarımını ve üretimini gerçekleştirdiğimiz tüm ürünlerle, gelecekte de bu vizyona katkıda bulunmayı; orman ürünleri sektörünün lider oyuncusu olarak faaliyetlerimizde ‘ağacın izini’ sürmeye devam edeceğiz.” diye konuştu.