Kategoriler
Gündem

Evcil hayvan besleyeceklere, besleyenlere müjde!

Apartman yönetim planı referans olarak gösterilip evcil hayvan besleyenlere engel olunabiliyor.

Konutlarda evcil hayvan beslemek her ne kadar yasal olsa da bazı daire sakinleri, evinde hayvan besledikleri için çeşitli problemlerle karşılaşabiliyor. Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yer alan maddeler evde hayvan bakımını yasaklıyorsa evde hayvan besleyen kişi şikâyet edildiğinde evcil hayvanını dışarıya bırakmak zorunda kalabiliyor.

Bu durumdan mağdur olan konut sakininin evcil hayvanı kimseye rahatsızlık vermemesi durumunda bile mahkemeler Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre hareket edebiliyor.

Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu, hayvan haklarına ilişkin hazırladığı taslakta bununla ilgili de öneri yer alıyor. Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu‘nun hazırladığı öneri kabul edilirse Hayvan Hakları Yasası kapsamında Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yapılacak revizyonla, yönetim planlarında var olan hayvanlara ilişkin keyfi kısıtlamaların önüne geçilecek.

Hayvanlara yönelik şiddet haberleri ardı ardına gelirken TBMM’nin bünyesinde kurulan Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu, uzun süren çalışmasını bitirdi. Komisyonun Hayvan Hakları Yasası‘nın genişletilmesi kapsamında önerilerden oluşan rapor hazırladı. Bugün sunulması planlanan rapor, haftaya ertelendi.

Raporda Kat Mülkiyeti Kanunu’nun revize edilme önerisi de bulunuyor. Öneri kabul olduğu yönetim planlarını referans gösterilerek evcil hayvan beslenmesini engelleyen faktörlerin önüne geçilecek.

Evcil hayvanını terk edenlere ceza

Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu‘nun hazırladığı raporda evde beslediği hayvanı sokağa atmak, sorumluluğunu üstlendiği hayvanı başıboş bırakmak gibi eylemlerin para cezasının artırılması gerektiği ifade ediliyor. Meclis’e sunulacak öneri aynen kabul edilirse ev hayvanını terk edip sokağa bırakanlara 10 bin lira para cezası uygulanacak.

İstifçilik de rapor kapsamında

Hayvan Hakları Yasası kapsamına girmesi önerilen konulardan biri de istifçilik. Öneri, hayvanların bakılacağı ortamlarda asgari standartların belirlenip o standartları aşan sayıda hayvan barındırılmasının önüne geçmeyi hedefliyor. Dört yıllık bir seferberlik sonucunda evcil hayvanlarının hepsinin kısırlaştırılma önerisi de Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı raporun kapsamında bulunuyor.