Kategoriler
Gündem

Evde bez maske nasıl yapılır?

Sağlık Bakanlığı, sosyal medyada dikişsiz bez maske yapımını anlattı.

Gerekli malzemeler

Buna göre 50’şer santimetre kenar uzunluğuna sahip kare şeklinde pamuklu eşarp, kumaş veya bandana gerekli durumda. Ayrıca, iki tane paket lastiği ya da lastikli saç tokası da bulunması gerekiyor.

Dikişsiz maske yapımı

Kare şeklindeki kumaşın karşılıklı duran iki kenarı, yaklaşık 10 santimetre boyunca içeri doğru katlanır. Ardından katlanarak dikdörtgen şekline gelen kumaş malzeme, iki uzun kenar ortada buluşacak şekilde içe doğru tekrar katlanır. Ardından paket lastiği ya da lastiklikli saç tokaları, paket şeklindeki kumaşın karşılıklı iki kısa kenarından geçirilir.

Bu işlem lastikler ve kumaşın kısa kenarları arasında yaklaşık olarak 15 santimetre uzaklık olacak şekilde yapılır. Ardından kısa kenarlar içe doğru katlanır.  Katlama işlemi yapılırken maskenin açılmasını önlemek için kumaşın kısa kenarlarından biri aralanıp diğer kısa kenar, bu aralığa yerleştirilir.

Maske nasıl takılır?

Elde edilen maske, lastiklerinden tutularak kulaklara geçirilir. Ardından bu maske, yüze oturulacak bir şekilde ayarlanır.

Yüz ile maske arasında boşluk oluşmayacak şekilde; çene, ağız ve burun bölgesi tamamen maskenin içinde kalmalı. Nemlenen veya kirlenen maskelerin değiştirilmesi gerektiğinden maske kullanan kişi, yanına birden fazla maske alması gerekli durumda.

Kullanımdan sonra mutlaka yıkanmalı

Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan videoda kullanılan bez maskenin mutlaka yıkanması gerektiği bilgisine yer veriliyor. Yıkanmayan maskelerin ise tekrar kullanılmaması gerekiyor.

Kimler maske kullanmamalı?

Bez maskeler, iki yaşının altındaki çocuklar, solunum sıkıntısı yaşayanlar, bilinci kapalı olanlar ve maskeyi yardımsız olarak çıkarıp takmada zorlananlar tarafından kullanılmamalı.

Türkiye’de güncel durum

Sağlık Bakanlığının yayımladığı verilere göre; son 24 saat içinde 33 bin 70 kişiye yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testi yapıldı. 4 bin 62 kişinin Kovid-19 salgınına yakalandığı bilgisi paylaşıldı. Son 24 saatte 107 kişi yaşamını yitirirken iyileşen sayısı 842 oldu.