Kategoriler
Dekorasyon

Evde elektrik tasarrufu yapmanın yolları

Evde hangi cihazların ne kadar elektrik harcadığını öğrenerek bilinçli tüketimle enerjiyi verimli kullanarak önemli oranda elektrik tasarrufu yapılabilir.

Bilinçli enerji kullanımı ve hangi cihazın ne kadar elektrik harcadığını öğrenerek faturalarınızı daha düşük tutabilirsiniz. Beyaz eşyalar evde tüketilen elektrik enerjisinin yüzde 61,8’ini kullanıyor. Beyaz eşyalar içinde buzdolabı yüzde 18’lik tüketim oranı ile ilk sırada. Onu yüzde 7,5 ile televizyon ve yüzde 7,3 ile çamaşır makinesi izliyor. Beyaz eşya alırken verimli enerji sınıfına dikkat etmek gerekiyor.

Evde beyaz eşyalardan sonra elektrik kullanımı dağılımında sıralama yüzde 11 ile aydınlatma, yüzde 9 ile mutfak içi kullanım, yüzde 7,5 ile sıcak su ve yüzde 7,4 ile ısınma olarak belirlendi. Özellikle sonbahar ayları için elektrik tasarrufu yapmak önemli. Peki bunu nasıl yapabiliriz?

* Elektrikli aletleri kullanmadığınızda stand by konumunda bırakmak yerine tamamen kapatırsanız ya da prizden çıkartırsanız aylık elektrik faturanızdan en az yüzde 2 tasarruf edebilmeniz mümkün.

* Enerji verimliliği yüksek beyaz eşyalar kullanırsanız yüzde 50’ye kadar elektrik tasarrufu edersiniz.

* Elektrik tedarikçinizi değiştirip yüzde 15 daha düşük fatura ödeyebilmeniz mümkün.

* Evinizi kışın 19-21 derece, yazın 23-25 derece arasında tutarak verimli iklimlendirme yapın.

* Evde iyi bir yalıtım varsa kışın ısıtma ve yaz aylarında soğutma ihtiyacında yüzde 20 ile 30 arasında düşüş olur.

* Çok soğuk bir yerde yaşamıyorsanız, geceleri ve evden çıkarken ısıtmayı kapatın. Ayrıca kullanılmayan odaların kapılarını kapatırsanız da doğal gazdan tasarruf edersiniz.

* 60ºC yerine 40ºC’de çamaşır yıkamaya göre yüzde 55’e kadar elektrik tasarrufu anlamına gelir.

* Buzdolabının iç ortam sıcaklığını 3 ila 7 derece arasında bir dereceye ayarlayın. Dolabın arka kısmını tozsuz tutun. Buzdolabınızda ya da buzluğunuzda biriken buzları temizleyin çünkü 2mm kalınlığındaki bir buz tabakası enerji tüketiminin yüzde 10 oranında artmasına sebep olur.