Kategoriler
Emlak Haberleri

Faiz oranlarındaki değişimler Samsun’da satışları durma noktasına getirdi

Faiz oranlarındaki artışın Samsun genelindeki konut satışlarını duraksattığını belirten Samsun Tüm Emlakçılar Meslek Odası (SATEM) Başkanı Mevlüt Oral; konut kredi faizlerinde yaşanan düşüşün getirdiği hareketlenmenin geride kaldığından bahsetti.

Faiz oranlarındaki artış konut satışlarına engel oldu

Pandemi dönemi boyunca duraksayan emlak sektörüne yeni bir hız kazandırmak isteyen hükümet, teşvikleri sonucunda kamu bankalarını 1 Haziran 2020’de harekete geçirdi. Yapılan açıklamaya göre yalnızca iki ay süreli olmasına karar verilen bu girişim, birinci el ve ikinci el konutlar içinde geçerli oldu. Ancak son birkaç gün içerisinde yeniden yükselme yaşayan konut kredi faiz oranları, emlak piyasasını olumsuzluğa sürüklüyor. Rekor seviyeye ulaşan satış rakamlarının geride kaldığını belirten SATEM Başkanı Mevlüt Oral, “Kredi oranlarında yaşanan değişimler duraksamayı beraberinde getirdi” dedi.

Faiz oranlarındaki düşüşle birlikte dar ve orta gelirli vatandaşların yeniden satın alma hayali kurması sağlandı. Kısa zaman içerisinde harekete geçenler bankaların yolunu tutarak Türkiye’nin dört bir yanından ev sahibi oldu. Mevlüt Oral, konut kredilerinde belirlenen oranların sektöre iyileştirici bir etki verdiğinden bahsediyor. Birinci elde 0.64, ikinci elde 0.74 olan faizler iki aylık sürecin sonunda yeniden değişime uğradı. Birinci elde yüzde 0.87’ye çıkan faizler, ikinci elde 0.99’a tırmandı. Avantajların geride kaldığını hisseden vatandaşlar, ev sahibi olma hayallerinden bir kez daha vazgeçti.

Satışlardaki duraksamanın bir diğer nedeni fırsatçılar oldu

Mal sahipleri ve müteahhitler geçmişte elden çıkaramadığı konutlarını faiz fırsatlarının ardından kârlı satma çabası içine girdiler. 250 bin TL üzerinden satışa sunulan evlerin elden çıkmadığı, ancak kamu bankalarının ekonomiyi yeniden güçlendirmek istemesiyle birlikte fırsatçıların haksız kazancın yolunu bulduğu aktarıldı. Bir gece içerisinde artış yaşayan satış bedelleri en az 300 bin TL’den alıcısını bekledi. Yaşanan bu haksız kazancın önüne geçmek isteyenlerin konut satın alımından vazgeçtiğini söyleyen SATEM Başkanı, piyasada oluşan balon rakamların sektöre oldukça zarar getirdiğini aktardı. Yeniden artış yakalayan faiz oranlarının haziran ayındaki oranlara dönüş yapması gerektiğini bildiren başkan; sektörde beliren duraksamanın önüne geçilebilmesinin tek yolun bu olduğunu bildirdi.

“1 Eylül’e kadar mesleki yeterlilik belgesi alınız”

Mesleki yeterlilik eğitiminin yalnızca 2,5 saat sürdüğü günümüzde yeterlilik belgesinin 1 Eylül’e kadar alınması gerekiyor. 31 Ağustos’a kadar verilen sürede eğitimlere girmeyenler, Eylül ayı itibariyle 100 saat sürecek kapsamlı eğitime tabi tutulacak. Eğitimlerin sonunda düzenlenen sınavda başarı kaydedenlerin alabileceği yeterlilik belgesi için Oral, şunları söyledi:

“31 Ağustos’a kadar mesleki yeterlilik belgesini almamış kişilerin 1 Eylül’den başlamak kaydıyla 100 saatlik eğitime girmesi isteniyor. Şu anda bu eğitimlerin 2,5 saat sürdüğü günümüzde emlakçılar kolayca yetki belgesi alabilir. Ancak belirlenen süreye kadar katılım sağlamayanların, 1 Eylül tarihinden itibaren belgeyi alabilmesi için 100 saatlik eğitime girmesi bekleniyor. Eğitimin bitişiyle birlikte sınava giren emlakçılar, başarılı oldukları takdirde istedikleri belgeyi alabilir. İlgili bakanlık tarafından yasanın Cumhurbaşkanlığına bu hafta içerisinde sunulması bekleniyor. Bizlerde yasanın kısa sürede uygulanması taraftarıyız.”

Aynı zamanda yeterlilik belgesini yalnızca emlakçıların değil, emlakçıların yanında çalışan kişilerinde alması bekleniyor. Belgesi bulunmayan kişilerin yeni düzenlemeyle birlikte emlakçılık yapması yasaklanacak. Oral’a göre yeni kuralların sektöre ciddiyet kazandıracağı süreç boyunca denetimlerin sıkılaşması için zaman tanınmalı. Yavaş ama temkinli adımlarla takip edilecek çalışmalar, emlakçıların yanında çalışan kişilere de pek çok hak getirecek. Bunlardan en önemlisi sigortalı çalışan veya vergi mükellefi olabilmektir.