Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Faizler düştü 1 haftada 14 bin ev satıldı

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halbank’ın kredi faiz oranlarını düşürmesi ile birlikte konut piyasası canlandı. Bir haftada 14 bin vatandaş markalı konutlara akın etti. KONUTDER ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, eylül ile birlikte satışların daha da artacağını söyledi.

Sabah Gazetesinden Seda Tabak’ın haberine göre; Kredi faiz oranlarında gerçekleştirilen indirimin ardından üç kamu bankasına bir haftada 35 bin talep geldi. Bu talebin 14 bini ise markalı konut projeleri için yapıldı.

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, 1.5 yıldır konut kredi faiz oranları sebebiyle satılması beklenen 500 bin konutun satılamadığını ifade etti. Elmas, bankaların kredi faiz oranları indirmesinin bayram ve tatil dönemine denk geldiğini belirterek “Vatandaşımızın satış ofisi ziyareti ve yaptığı aramalardan anlıyoruz ki, bekleyen alıcı harekete geçti. Satışlarımız hızlandı. Eylül ayının gelmesiyle birlikte, sektör temsilcileri olarak yaptığımız kampanyaların da etkisiyle konut satışları daha da artacak. Bankalara bir haftada gelen 35 bin başvuru, bir ayda 100 bini geçecektir” dedi.

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım ise kredi faiz oranları indirimi hamlesinin önemli bir fırsat olduğunu söyledi. Durbakayım “Bilindiği gibi birçok konut üreticisi geçen yıldan bu yana fiyatlarında büyük bir revizyona gitmedi. Düşük maliyetlerle yaptıkları projelerdeki cazip fiyatları müşterilerine sunmaya devam ediyorlar. Yüzde 50 ila 70 maliyet artışımız var. Ancak bir haftada gelen taleple görüyoruz ki vatandaş konuttan uzaklaşmadı. Her türlü hareketi takip ediyor” diye konuştu.

5.9 milyarlık kredi başvurusu gerçekleştirildi

Kamu bankalarının konut kredi faiz oranlarını yüzde 1’in altına indirmesinin ardından kredi talebi rekor seviyeye çıktı. Bankalara toplam 7 iş gününde 34 bini aşan kişinin 5.9 milyar liralık kredi başvurusunda bulunduğu açıklandı.

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank, 500 bin liraya kadar olan konut kredilerini 180 ay vade için yüzde 0.99 faiz oranıyla tüketiciye sunuyor. 500 bin-1 milyon lira arasındaki kredi faizleri 180 ay vadeye kadar yüzde 1.19 oranında olacak. 1 milyon lira ve üzeri için 180 ay vadede faiz oranı ise yüzde 1.39 olarak açıklandı. Ziraat ve Vakıf Katılım bankalarında da 250 bin TL’ye kadar olan tutarlarda 180 ay vade için kredi faiz oranı yüzde 0.99.