Kategoriler
Ekonomi

Fatura zam oranlarında uluslararası fark atıldı

Fatura zam oranlarında uluslararası şampiyon olmayı başaran Türkiye, dünya sıralamasında birinci oldu. AB İstatistik Kurumu olan Eurostat yayımladığı veriler karşısında Avrupa’da elektrik ve doğal gaza gelen zam oranlarında Türkiye listenin başında yer alıyor.

Fatura zam oranları Türkiye’yi öne çıkardı

Avrupa Birliği’nin İstatistik Kurumu olarak bilinen Eurostat elektik ve doğal gaz zam oranlarındaki verileri derledi. Geçtiğimiz yıl 2019’un baz alındığı sıralamada ise elektrik ve doğal gaza en fazla zam gelen ülke Türkiye olarak görünüyor.

İstatistik Kurumu Eurostat aynı zamanda ülkelerin alım gücü karşısında yapılan zam oranlarına da dikkat çekti. Buna göre alım gücünü geçen zam oranları karşısında elektrik ve doğal gaza gelen fahiş zam oranları yine Türkiye olarak gözüktü. Aynı yöntem ile yapılan karşılaştırmalara göre faturanın en ucuz olduğu ülke ise İzlanda olarak belirlendi.

2019 yılının ikinci çeyreğine bakılarak bir önceki yılın aynı dönemi kıyaslanmış ve gelen zamlarda Türkiye’de yaşanan fahiş uygulamalar dikkat çekmiştir. Elektriğe yüzde 20,2 oranında zam gelirken, bu oran doğal gazda yüzde 24,5 olarak karşımıza çıkıyor. Avrupa ülkeleri ile kıyaslanan Türkiye, en yüksek faturaların da sahibi oldu.

Yeni para cinsinin kullanıldığı araştırmada bazı ülkelerin zam yapmaktan kaçındığı hatta tam tersi indirime gittiği görülmektedir. İndirim yapan ülkeler arasında yer alan Portekiz yüzde 4,9 oranında bir düşüş yaşarken, Danimarka’da bu oran 6,3 olarak kayıtlarda yer aldı.

Türkiye sıralamada ilkleri yaşıyor

Avrupa ülkelerinde elektriğe zam yapan ülkelerin başında yüzde 20,2 oranı ile Türkiye yer alıyor. Türkiye’yi ise Hollanda yüzde 19,6 oranıyla olarak takip etmekte. Sıralamanın geri kalan kısmı ise şöyle; Litvanya yüzde 14,3, Çekya yüzde 11, Romanya yüzde 10,1 zam yaşamıştır.

Avrupa ülkelerinde doğal gaza zam yapan ülkelerin başında bizleri yine yüzde 24,5 oranı ile Türkiye karşılıyor. Türkiye’yi takip eden İspanya’da oranlar yüzde 16,7 olarak belirlenirken, yüzde 12,9 ile Hırvatistan sırada üçüncü oldu. Listenin geri kalanında yer alan Hollanda’nın yüzde 12,2 zam oranı ile girdiği listede, hemen ardından gelen Fransa yüzde 10 zam yaşamıştır.

Avrupa ülkelerinde elektriği en pahalı kullanan ülkelerin başında yer alan Türkiye 29,2 Euro olarak rakamı yükseltti. Romanya 27,8 Euro olarak Türkiye’yi takip ederken, Almanya 26,8 Euro ile ilk üçe girmeyi başardı. İspanya’da bu fiyat 26,2 Euro, Belçika’da ise 25,9 Euro olarak görülüyor.