Kategoriler
Ekonomi Gündem

FED Faizleri İndirdi

Korona virüs salgını sonrası FED (Amerika Merkez Bankası) yeni bir karar aldı. Değişen ekonomi sonrası özellikle ekonomiyi tekrar kalkındırma planı içerisine girildi ve 17-18 Mart tarihli FOMC (Açık Piyasa Komitesi) toplantısından önce faizleri iki defa indirdi.

Kitlesel salgının dünya ülkelerini etkilemesi ve ekonomide oluşan ciddi değişiklikler, FED’in yeni kararlar almasını sağladı. Özellikle ekonomisi ciddi şekilde etkilenen ülkelere destek için faizleri iki kez düşürdü. Bu şekilde küresel finansı ayakta tutmayı isteyen merkez bankası, politika faizini yüzde 0-0,25 aralığında tuttu.

BU SALGINDA AMERİKA GÜÇLÜ KALDI

FOMC (Açık Piyasa Komitesi) Ocak ayında düzenlediği toplantısından bu yana Amerika’nın ekonomi verilerine bakıldığında her şeyin iyi gittiği açıklandı. Virüse karşı Amerika ekonomisi sert durmayı başarmış görünüyor ve ekonomik faaliyetlerde de belirli bir artış gözlemlendiği belirtilmeden geçilmedi.

Korona virüsü (covid-19) için şimdiden ekonomide önlem alan Amerika, belirli bir dönem sonrası virüsün etkisi altına girdiklerinde de güçlü kalmayı umuyor. Bu durum FOMC’nin politika faizinde değişikliğe gidilmesini sağladı. Faiz oranlarını 0-0,25 aralığında tutmayı başardılar.

Tüm bunların yanı sıra FED’in hazır bir şekilde desteklerini göstermek için beklediğini söylendi. Sağlıkta oluşan aksaklıklar, ekonomik düzensizlikler ve enflasyon sorunları küresel olarak etki sağlayacak fakat her şekilde Amerika Merkez Bankası beklemededir.

Faizlerin 0 düzeyine inmesi ile avro/dolar paritesi yüzde 1 arttı, 1.12’ye kadar yükseldi.

Dolar/lira ise 6.30’un altına düştü.