Kategoriler
Gündem

Felcin çözümünde önemli gelişme

Evrim Ağacı’nın yayımladığı çeviriye göre, sağlıklı bir maymunun beyin sinyalleri aynı türden felçi bir maymuna aktarıldı. Araştırmada, sağlıklı maymun, hasta maymunun felçli uzuvlarını hareket ettirmeyi başardı. Omurga sakatlığı nedeniyle kol ve bacak gibi uzuvlarını kontrol edemeyen insanların, bu uzuvlarını, sakatlık öncesindeki dönemde olduğu gibi aktif bir şekilde kullanmaları için önemli bir adım olduğu belirtiliyor.

Yapay uzuvlarını beyne bağlamak için yapılan çalışmalarda hızlı gelişmeler kaydedilirken felçli insanların merkezî sinir sistemlerini düzgünce kullanarak kendi uzuvlarını kontrol etmeyi başarıp başaramayacağı merak konusuydu. 

Araştırma nasıl gerçekleştirildi?

“Buradaki problem sadece kaydedilmiş aktivitenin harekete yeniden dönüştürülmesi değil; aynı zamanda aktiviteye göre omuriliği doğru bir şekilde uyararak felçli uzvu hareket ettirmek.” açıklamasında bulunan Cornell Üniversitesinde görevli Elektrik-Elektronik mühendisi Doktor Maryam Shanechi, 100 nöronu görüntüleme ve takip etme kapasitesindeki beyin çipinin sağlıklı bir maymuna yerleştirildiğini ve kalıcı olarak felç bırakmamak için sadece bayıltılmış olan bir avatarın omurgasına da 36 tane elektrot bağlandığını duyurdu.

Shanechi’nin Nature Communications dergisinde yayımlanan makalesine göre beynine çip yerleştirilen maymun kumanda kolu (joy-stick) kullanarak ekrandaki hedefi takip etmek için eğitildi. Ardından baygın hâlde bulunan maymuna aynı kumanda kolu verildiğinde ise bu maymun da aynı görsel tepkileri verdi. Diğer maymunun hareketlerini yöneten çipli maymun, avatar maymunun tuttuğu kumanda kolunu kullanmayı başardı.

“İki boyutlu hareketi ortaya çıkardık”

Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesinde görevli Doçent Doktor Ziv Williams, karmaşıklığı çözmeyi başardıklarını belirterek iki boyutlu (basit) hareketleri ortaya çıkardıklarını ifade etti. Araştırmanın yardımcı yazarı Williams “Detaylı kinematiklerle uğraşmaktansa, hedefin hareketlerinin sonuçlarına odaklanarak omurga uyarısıyla ilgili parametreleri çözmek için gereken karmaşıklığı düşürmeyi başardık. Bu da 2 boyutlu hareketi ortaya çıkarmamızı sağladı.” açıklamalarında bulundu.

Kazandırılan davranışların basit hareketlerden ibaret olduğunu kaydeden Evrim Ağacı’nın makalesinde, araştırmada görev alan akademisyenlerin, felçli bir insana kabiliyetlerini geri kazandırmanın uzun bir süreç olacağını düşündükleri belirtildi.