Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Feyzullah Yetgin: Konut satışları daha da artacak

Faiz indirimi kararlarını konut satış istatistikleriyle değerlendiren GYODER Yönetim Kurulu Başkanı, bu yılın son çeyreğinde konuş satışlarında artışın daha fazla olacağını bildirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizinin yüzde 16,50 seviyesinden yüzde 14 seviyesine indirdi.

PPK’nin dünkü kararıyla repo faiz oranı 250 baz puan daha aşağı çekilirken faiz indirimleri; üç ayda, toplam bin baz puana ulaştı. 25 Temmuz’da alınan indirim kararı döviz kurlarını aşağı yönlü hareket ettirdi. Ardından bankalar da art arda faiz oranlarında indirim kampanyaları başlattı.

Bu durum gayrimenkul sektörüne de yansıdı. Gayrimenkul sektöründeki bu hareketlilik eylül ayında rekora ulaştı. Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Profesör Doktor Feyzullah Yetgin, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Merkez Bankalarının indirim kararlarının gayrimenkul sektörünü olumlu yönde etkilediğini aktaran Yetgin, taleplerin faiz oranlarının yüksek olması sebebiyle ertelendiğini; faiz indiriminin ise konut satışlarına yansıdığını söyledi. Kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını yüzde 0,99 seviyesine çektiğini hatırlatan Feyzullah Yetgin, bu durumun konut satışlarında hızlı bir artış sağladığını kaydetti.

Eylül ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıklayan GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Profesör Doktor Feyzullah Yetgin, ülke genelinde toplam 146 bin 903 konut satışı gerçekleştirildiğini aktararak bu göstergenin geçen yıla oranla yüzde 15.4 seviyesinde artış olduğunu belirtti. Yetgin, eylül ayında konut kredisiyle yapılan konut satışlarının, geçen yılın aynı dönemine oranla, yüzde 410.2 seviyesinde arttığını hatırlatarak bunu yeni bir rekor olarak nitelendirdi.

Feyzullah Yetgin özel bankalara çağrıda bulundu

Yönetim Kurulu Başkanı faiz indirimi kararlarının devamını özel bankalardan da beklediklerini dile getirdi.

“Konut satışlarını olumlu etkileyen faiz indirimlerinin sektörün geneline yayılması ve bu indirimlerin özel bankalarda da devam etmesini bekliyoruz.” diyen Feyzullah Yetgin, gayrimenkul sektörünün cazip fırsatlar sunduğunu dile getirdi. Gayrimenkul sektörünün yakın geçmişte yaşanan durgunluk sürecine işaret eden Yetgin, konut talebin gerçekte azalmadığını; yurttaşların uygun bir zaman dilimini beklediklerini kaydetti.

“Şimdi yatırıma dönme süreci başladı ve bu süreç faiz oranlarının inmesiyle ivme kazanacaktır.” ifadelerini kullanan Yetgin; beklemede olan kişileri vurgulayarak bu kişilerin harekete geçmesiyle konut kredisi kullanımının yeniden artacağını kaydederek “faizin düşmesi sektöre canlılık kazandıracak, 2019 yılının son çeyreğinde konut satışları daha da artacaktır.” diye konuştu.