Kategoriler
Proje Haberleri

Filyos Liman Projesi bu yıl içinde tamamlanabilir

Filyos Liman Projesi’nde nihayet sona yaklaşıldı. Zonguldak Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesine konumlanan proje toplam 25 milyon ton olarak belirlendi. Dünya genelinde ve Türkiye üzerinde etkisini hızla arttıran koronavirüs salgın hastalığına karşı, çalışmalar hız kaybetmeden devam ediyor.

Filyos Liman Projesi ile ülkeye katkı sağlanacak

Padişah Sultan 2. Abdülhamid döneminde hayata geçirilmesi beklenen, fakat bunun mümkün olmadığı Osmanlı döneminde proje günümüze kadar gelmeyi başardı. Filyos Liman Projesi, 25 milyon ton olduğu belirlenen kapasitesi sayesinde kolaylıkla diğerlerinin arasından sıyrılıyor. Geçtiğimiz Aralık ayında alt yapısının yüzde 90’ının tamamlandığı haberi verilen Filyos Liman Projesi, Karadeniz bölgesi için en nitelikli liman olacak. 23 bin dekarlık önünde bulunan ve endüstri bölgesi ilan edilen alanda gerçekleştirilen proje, 25 milyon ton kapasiteye sahip olması bekleniyor. Ayrıca kuzey-güney aksını birbirine bağlayan en önemli projelerden biri olarak görülmektedir.

Belirlenen üç il arasında; Karabük, Zonguldak ve Bartın ortalarında bulunan bölge üç ile birden hizmet sağlayacak. Filyos Limanı aynı zamanda Türkiye için üçüncü büyük liman olmaya hazırlanıyor.

Yeni tip koronavirüs salgın hastalığına karşı alınan tedbirlerin sıkılaştırılması neticesinde, 30 büyükşehir ile Zonguldak iline sokağa çıkma yasağı getirildi. Ayrıca giriş ve çıkışların sınırlandırılması sonucunda, tedbirler 15 gün daha uzatılmış hatta bazı faaliyetlerde geçici durdurmalar meydana gelmişti. Ancak hayata geçirilmesi beklenen projede hız kaybı yaşanmaması adına tüm tedbirler arttırılarak, çalışmalara devam kararı alıntı. Bu yıl içerisinde bitmesi beklenen projede aynı hız devam etmektedir.

Türkiye’nin Karadeniz’e açılan kapısı olarak belirlenen liman projesine, Başbakan Binali Yıldırım’ın temelini ortaya atmasıyla başlanmıştır. Dev proje olarak tabir edilen ve toplamda 12 bin kişiye istihdam sağlaması beklenen liman için neredeyse sona gelindi.

1 Haziran 2015 tarihi itibariyle Çaycuma ilçesinde bulunan belde Endüstri Bölgesi ilan edilmiştir. Burada gerçekleştirilen projenin 1,5 milyar dolarlık bir yatırım olacağı söylendi. Ayrıca demiryolu, havalimanı ve karayolu ile destek sağlanacak liman, şimdiden Türkiye’nin Karadeniz’e açılan kapısı olarak ilan edildi.

Padişah Sultan 2. Abdülhamid’in hayallerini süsleyen projenin, Osmanlı döneminden günümüz zamanına geldiği belirtilmekte. 150 yıl boyunca rüya olarak kalan liman projesi, 2020 yılı itibariyle gerçekleştirilecek.