Kategoriler
Ekonomi Gündem

Fındık ihracatı arttı, geliri düştü

Fındık ihracatı sayısında artış olmasına rağmen elde edilen kazançta geçen sezona göre düşüş gözlemlendi.

Yurt içinde doğru bir tarım politikasının olmaması, yurt dışına yönelik küresel fındık fiyatlarını belirleyememek ihracattaki gelirleri azaltıyor. Kurdaki artışın ise bu duruma olumlu bir etkisi olmuyor.

Daha fazla ihracat yapılmasına rağmen daha az döviz elde ediliyor.

İhracat sektöründe bulunan Cem Şenocak “Kurun artması işimize yaramıyor. Onların alım gücü artıyor, fiyatı geri çekiyorlar. Yüksek kurun ihracatı artırdığına katılmıyorum.” ifadelerini kullandı.

İhracatçılar geçtiğimiz sezonu küçülmeyle kapatırken umutlarını 1 Eylül itibariyle başlayan yeni sezona yönlendirdi.

Cumhuriyet gazetesinden Gamze Bal’ın haberine göre; Türkiye, fındık ihracatında diğer ülkeler arasında birinci olsa bile Türkiye’nin ihracatından daha az gelir elde edildi.

Karadeniz İhracatçı Birlikleri (KİB) tarafından hazırlanan verilere göre, 1 Eylül 2018 ile 31 Ağustos 2019 arasındaki dönemde fındıktaki ihracat miktarı, geçen sezona göre yüzde 6 oranındaki düşüşle 269 bin 399 tona düştü. Bu ihracattan elde edilen gelir ise yüzde 10.2 oranındaki düşüşle 1 milyar 592 milyon dolara geriledi.

En önemli pazarlar sırasında olan Almanya’ya yapılan fındık ihracatı miktarı ise yüzde 11.2 artış gösterirken, değerde yüzde 9.2 oranında düşüş gözlemlendi.

Hollanda’ya da geçtiğimiz sezon ondan önceki sezona göre yüzde 10 oranında daha fazla fındık satılmasına rağmen yüzde 6 oranında daha az kazanıldı.

2018 yılı genelindeki fındık ihracatı yüzde 3.5 oranında artarken, elde edilen gelir ise yüzde 12.4 azalmıştı.

“Kurun artması işimize yaramıyor. Onların alım gücü artıyor, fiyatı geri çekiyorlar. Yüksek kurun ihracatı artırdığına katılmıyorum.” diyen Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu üyesi Cem Şenocak, miktardaki düşüşün rekolteyle, gelirdeki düşüşün ise kurdaki hareketlilikle ilgili olduğunu kaydetti.

İhraç edilen ülkeler, ithal miktarını düşürdü

KİB verilerinden elde edilen bilgilere göre; Fransa ve İsviçre, Türkiye’den ithal olarak aldığı fındık içini veya işlenmiş fındığı ihraç ederken ithal ettiği fındık miktarını yüzde 2 oranı ile yüzde 19 oranı arasında düşürdü.

Rekabeti zorlaştıran vergisel güçlük

Türkiye’deki ihracatçılar Avrupa ülkeleriyle rekabet ederken vergisel güçlükle karşılaştığını aktaran KFMİB Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç ise “Ancak ABD ile Çin arasında yaşanan gerilimler Türk fındığının işine yarıyor. Çin’e ihracat artmaya başladı” diye konuştu.

İç piyasadaki problem endişe yaratıyor

Dış problemlerin yanı sıra iç piyasayı ilgilendiren bazı problemler de yaşanıyor. Fındığın serbest piyasadaki fiyatının düşmesi üreticileri tedirgin ederken bu sorunun önüne geçilmesini istediğini söyleyen Tüm Üretici Köylüler Sendikası Ordu Şube Başkanı Zekai Sağra, fındığın devlet tarafından yasal korunmaya alınması gerektiğini söyledi.

Toprak Mahsulleri Ofisi, levant kalite fındığı 16 lira 50 kuruştan alırken, serbest piyasada ise fındık 13.5 ile 14 lira arasında işlem görüyor.