Kategoriler
Ekonomi Gündem

Fırıncılardan ekmeğe zam talebi

Artan maliyetler yüzünden fırıncılar, işletmelerini kapatmaya başlarken ekmeğe zam talebinde bulunuyor. İşletmelerini çalıştırmakta zorlanan fırıncılar, gelecek ay 250 gram ekmeğin 1.75 liraya çıkmasını talep edecek.

Cumhuriyet gazetesinden Gamze Bal’ın haberine göre; işletmesini kapatma tehlikesiyle karşı karşıya olan fırıncılar, reddedilen zam talebini yineleyeceklerini bildirdi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) 12 No’lu Ekmek Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Başkanı Hasan Demir, iki gün önce İTO meclisine sundukları ekmek zammını içeren taleplerinin, toplantıda reddedildiğini açıklayarak zam teklifinin detaylarını artırarak bir ay sonra tekrar sunacaklarını ifade etti.

Cumhuriyet gazetesinin muhabirine konuşan Demir, “Doğal gaz ve elektriğe gelen zamlar bizi daha da zorlamaya başladı. Gelecek ay, zam teklifimizi daha gerekçeli olarak sunacağız.” sözlerini kaydetti.

Maliyetler dört kat artarken ekmeğe zam yalnızca 25 kuruş

Ekmeğe zam talebinin gerekçesini açıklayan Hasan Demir, 2015 yılından önce 50 kiloluk bir çuval unun fiyatı 55 lirayken 250 gram ekmeğin fiyatının ise 1.25 lira olduğunu vurgulayarak “Bugün 50 kiloluk bir çuval un 110 liraya çıktı, ancak 250 gram ekmek 1.5 liradan satılıyor. Yalnızca undaki artışlar bile durumun vahametini görmek için yeterli. 200 gram ekmeğin 1.40 liraya, 250 gram ekmeğin de 1.75 liraya çıkmasını talep ediyoruz.”  ifadelerini kullandı.

İstanbul’da 100 adet fırın kapandı

Fırıncıların un, maya, doğal gaz, elektrik ve yakıt gibi maliyetleri bu yılın Eylül ayına kadar yüzde 30 oranında zamlanırken fırıncılar, artan maliyetleri karşılayamayarak işletmesini kapatmaya ya da devretmeye başladı.

Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası Genel Başkanı Av. Çetin Keçeli, 2019 yılının genelinde İstanbul’da maliyetlerini karşılayamayan yaklaşık 100 adet fırının kapandığını dile getirdi.

Bir ekmeğin ortalama maliyetinin 1.75 lira olduğunu belirten Keçeli, “Yalnızca doğal gaza ardı ardına gelen zamlar, bu girdinin yüzde 30’u aşmasına sebep oldu. Un ve maya yüzde 25, yakıt yüzde 24 ve elektrik yüzde 22 zamlandı. Her bölgede en az iki tane işletmesini kapatan ya da devreden fırın var.” sözlerini kaydetti.

Türkiye genelindeki tüm fırıncılar, maliyetlerdeki artışı ve zam tekliflerini tartışmak için buluşacak.