Kategoriler
Ekonomi Gündem

Fırtına öncesi sessizlik… Dolar kaç TL?

Bugün açıklanacak iki farklı Merkez bankasının kritik kararları fırtına öncesi sessizliği yaratırken dolar kaç TL?

Piyasalar açısından kritik gözle bakılan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) ve Avrupa Merkez Bankasının (AMB) toplantısından önce sabah dolar, 5,76 lira seviyelerinde seyrediyor.

Dün 5,79 seviyesini test ettikten sonra 5,75 seviyelerine inen dolar, 12 Eylül’e hafif bir yükselişle başlarken kurlarda önemli bir değişiklik görülmüyor.

Dün lira karşısında 5,74 ile 5,79 seviyeleri arasında işlem gören dolar, 11 Eylül’ü önceki kapanışa göre yüzde 0,3 oranındaki değer kazancıyla 5,7682 seviyesinde tamamladı.

TCMB’nin geçtiğimiz Temmuz’un sonlarında aldığı faiz indiriminden sonra düşüş gösteren dolar/TL, ABD ile Çin arasındaki ticari gerginliklerin de sebep olduğu risk algısının artmasıyla dalgalanmalar yaşıyor.

Teknik açıdan dolar/TL’de 5,70 seviyesinin destek konumunda bulunduğunu söyleyen analistler, dolar/TL bu seviyenin altında kapanışlar olması takdirde ise düşüşün ivme kazanacağını belirtirken 5,7930 seviyesinin direnç olarak takip edileceğini kaydetti.

Dolar kaç TL? 12 Eylül döviz kurları

Uzmanlar ve piyasalar Merkez bankalarının faiz indirimi kararlarına odaklanmışken dolar kaç TL, euro kaç TL, sterlin kaç TL? Bugün saat 11.11 itibariyle;

Dolar 5,75 liradan, euro 6,35 liradan, sterlin ise 7,11 liradan işlem görüyor.

TCMB’nin PPK kararı büyük önem taşıyor

Bugün toplanacak TCMB’nin Para Politika Kurulunun (PPK) faiz indirimi kararının kurları etkileyeceği uzmanlar tarafından belirtilirken 250 ile 275 arasında baz puanlık bir indirim bekliyor.

TCMB’nin geçtiğimiz Temmuz ayında verdiği indirimi kararının döviz kurlarını düşürmesi piyasalardaki kimi çevrelerde heyecan yaratmış, bazı sektörlerde ise hareketlenme görülmüştü.

PPK’nin bugünkü toplantısında politika faizini indirileceğine kesin gözüyle bakıldığını belirten uzmanlar, AMB kararları; sonrasında AMB Başkanı Mario Draghi’nin açıklamalarının da piyasaların yönünü belirleyeceğini kaydetti. Bugün saat 14.00’te TCMB’nin kararı, saat 14.45’te ise AMB’nin kararı açıklanacak.

ABD’de bugün enflasyon oranı açıklanacakken ABD’nin açıklayacağı enflasyon oranı ABD Merkez Bankasının faiz indirimleri konusunda verebileceği kararları etkiliyor.

Bugün yurt içindeki veri akışı sakinken öğleden sonra TCMB’nin vereceği karara odaklanacak. Yurt dışında ise AMB’nin kararlarına ve ardından Draghi’nin açıklamalarına odaklanacak. Ayrıca, ABD’de bugün açıklanacak enflasyon oranı takip edilecek. ABD’de, ayrıca, Üretici Fiyat Endeksi ve toptan eşya stokları verileri izlenecek.