Kategoriler
Emlak Haberleri

Gayrimenkul dernekleri kampanyaya ilgi gösteriyor

Gayrimenkul dernekleri pandemi sonrası arka arkaya gelen kampanyalara ilişkin katılımlarını sürdürüyor. Kamu bankaları aracılığıyla başlatılan kredi destek paketleri ve konut faiz oranlarında yaşanan düşüş sonrası, Emlak Konut GYO güvencesi altında konut kampanyalarında indirim yaşandı. Katılımların özel bankalar aracılığıyla devam ettiği sürece ilişkin hareketin yeniden sektör üzerinde kazandırdığını gören dernekler durum karşısında kampanyada yer almak için sıraya girdi.

Gayrimenkul dernekleri öne çıkmak istiyor

YODER, İNDER ve KONUTDER kısa zamanda büyük kitleleri yakalayan konut kampanyası ile popülarite kazanan Emlak Konut GYO’ya katılım sağlayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yapılan açıklamada gazetecilere kampanyaya dair önemli demeçler verildi. Sektördeki 3 markalı konut derneğinin Emlak Konut kampanyasında yer edinme hedefleri olduğunu onayladı. Duruma ilişkin görüşlerini paylaşmaya devam eden Bakan, herkesin süreç içerisinde kendi kampanyasını düzenleyebilmesinin mümkün olduğunu hatırlatıyor. Ayrıca kamu bankalarınca başlatılan kredi faiz indirimlerinde özel bankaların destek vermek istediği durum karşısında kampanya daha geniş alana yayılabilir.

Fırsatçılara göz yumulmayacak

Bakan Murat Kurum, vatandaşları hayallerine kavuşturma maksadıyla çıkılan bu yolda fırsatçılara izin verilmeyeceğini aktardı. Ülkemize ve geleceğimize olan güvenin önemli bir göstergesi olarak çıkan durumun, vatandaşların konut almalarında önemli bir rolü olacak. Bu nedenle müteahhit ve firma arasında oluşan herhangi bir fırsatçılık durumu görüldüğü an müdahalede bulunulacak. Zam yapıldığına dair elinde belge bulunduran kişilerin konuyu bildirmeleri takdirde, karşı tarafın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından takibe alınacağı belirtildi. Vatandaşların bu konuda kandırılmaması adına oluşturulan ortamın önüne set çekeceklerini belirten Kurum; herhangi bir fırsatçılığa müsaade edilmeyeceğini aktarıyor.

Araç sayısı artışına karşı otoparkın önemi

Müteahhitlerin yeni döneme ilişkin inşaatta farklı yaklaşımlar belirlediğini belirten Murat Kurum, yaşlı bakım evleri ve otopark inşaatlarına önem vermelerini söyledi. Ayrıca müteahhitlerin gayrimenkulde yaşanan belirsizliğe karşı yorgun ve ürkmüş bir durumda olduğu ortaya çıkarken; yapılan son toplantıda kişiler yeniden cesaretlendirilmiştir. Sektöre dair kaybedilen güvenin yeniden aşılandığını ve otoparkla ilgili alanların yeni projelerde öne çıkacağına dikkat çekildi. İlçelerde ihtiyaç duyulan en büyük eksikliğin otopark olduğu ve bu durumun belediyelerce değiştirilmesi hedeflenen planlarda yer alıyor. Bunun dışında yaşlı nüfusun çoğunluğu bakım evlerindeki ihtiyacını arttırdı. COVID-19 salgın hastalığıyla daha da belirgin hale gelen bu eksiklikte özellikle ‘kargo odası’ gibi teklifler öne çıkmıştır.

Müdahale ve çözüm odaklı bir komisyon

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gayrimenkul sektörü üzerinde yaşanan yoğun baskı sonucunda çözüm arayışlarını devam ettiriyor. Yaşanan sorunlar karşısında hızlı müdahale edilebilecek bir ortam ve kalıcı çözümlere ihtiyaç vardır. Bu nedenle pandemi sürecinde Sağlık Bakanlığının ortaya çıkarmış olduğu Bilim Kurulu Üyelerine benzer bir diğer komisyon sektör üzerinde de ortaya çıkacak. Yakın zamanda böyle bir planın önemini kavrayan Bakanlık, bakan yardımcısı başkanlığındaki komisyonu devreye sokuyor. Tüketici derneklerinden vatandaşa, vatandaştan müteahhitlere ve hatta bilim insanlarına kadar herkesin bu komisyon üzerinde yer alabileceği söylendi. Kurulması beklenen komisyon üzerinde dernek temsilcileriyle ilk toplantının gerçekleştirildiğini duyuran Murat Kurum, müteahhitlerin en çok cayma hakkı konusunda sıkıntı yaşadığının altını çiziyor.