Kategoriler
Emlak Haberleri

Gayrimenkul yatırımı vatandaşlığın önünü açtı

Gayrimenkul yatırımı Türk vatandaşlığının önünü açmaya devam ediyor. Türkiye üzerinde geçtiğimiz yıllarda başlatılan 250 bin dolar değerinde gayrimenkule yatırım yapan herhangi bir yabancı turiste vatandaşlık hakkı veriliyor. Konut başına ödenen tutarın vatandaşlar için 220 bin liradan başladığı ve bu fiyatların yabancı da 875 liradan gittiği bilinmektedir. Son zamanlarda başlayan ve hızla artış gösteren vatandaşlık kampanyası özellikle Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Faruk Akbal’ın dikkatini çekti.

Avrupa üzerindeki rakibimiz İspanya oldu

Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Faruk Akbal tarafından yapılan açıklamada, Türkiye üzerinde başlayan 250 bin dolarlık gayrimenkul yatırımı vatandaşlık teşvikinin önünü açtığı görüşü paylaşıldı. Geçtiğimiz 26 Temmuz 2016 tarihinden bu yana yürürlükte olan yabancıya vatandaşlık hakkı, Türkiye üzerindeki gayrimenkul yatırımının önünü açmıştır. 2016’dan 2020’ye değin geçen süre içerisinde 9 bin 11 yabancıya vatandaşlık hakkı verilmiş ve ülke üzerine 3 milyar 261 milyon dolar yatırımı elde edilmiştir.

GİGDER Başkanı paylaştığı yazılı açıklama gereği, HSBC & Savills ortak araştırmasının üstünü çiziyor. Yurt dışı gayrimenkul yatırımcılarında oluşan talebin emlak pazarına etki ettiği net olarak görülmekte. Geçtiğimiz yıl 2019’da ciro en az 250 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

250 milyar dolardan 78 milyar doların yalnızca ABD üzerinden gerçekleştirildiği ve söz konusu olan pazarın Avrupa’dan 80 milyar dolarlık akışa neden olduğu gözlemlenmiştir. Yabancıya gayrimenkul satışında Türkiye’nin rakibi sayılan İspanya ve Portekiz ülkeleri arasında gayrimenkul için kendi vatandaşları 300 bin avro öderken, bu durum yabancılar üzerindeki fiyatları değiştirmiş ve 420 bin avroya çıkartmıştır.

Gayrimenkul yatırımı yeni yüzleri ülkeye kazandırdı

Faruk Akbal, Avrupa’da ev almak isteyen bir yabancının, yerlisine göre en fazla 1,5 kat daha fazla fiyat ödediğini söyledi. Türkiye’de ise bu durum yerlilere konut satışında ortalama fiyatı 220 bin TL üzerinden belirlemiştir. Ancak bu fiyatların yaklaşık dört katına çıktığı yabancı yatırımcılarda eşitsiz dağılım net bir şekilde görülmekte. Yatırımcıların özellikle tercihini büyükşehirler üzerinden kullandığı görülürken, bu fiyatın ortalama 875 bin TL olduğu belirlendi. Yapılacak yeni bir düzenlemeyle birlikte Türkiye’den ev alan yabancı milletlerin sayısında artış yaşanabilir.

Türkiye’nin en dişli rakiplerinden biri olan Portekiz’de her 5 evden birisi yabancıya satılmakta. Buradan yatırım yapan diğer milletlerin ise Fransızlar, İngilizler, Çinliler, Amerikalılar ve Brezilyalılar olduğu görülmüştür. Türkiye’de bu durumun fiyat farkı nedeniyle değiştiği ve sadece 25 evden birisini aldıklarını söyleyen Akbal; 6,5 milyar dolarlık rekora rağmen satışlarda yaşanan azalmalara dikkat çekti. Ülkemiz potansiyeli bakımından en az 20 milyar kazanabileceğine ilişkin demeç veren Başkan, bu potansiyeli kullanmamız gerektiğini söylüyor.

Türk vatandaşlığı yatırımcılar arasında artış gösterdi

GİGDER Başkanı Akbal, Türkiye’de başlatılan en az 250 milyar dolar yatırım ile vatandaşlık teşvikine değindi. 2016’da ortaya çıkan yeni kararla birlikte beklenen değerlerin de yükseğine taşınan Türkiye’de yabancıya gayrimenkul yatırımı arttırıldı. Geçtiğimiz yıllar içerisinde toplamda 9 bin 11 yabancının Türk vatandaşlığı kazandığı görülmekte. Ülkeye döviz girişinde önemli bir yer edinen sektör, yalnızca 4 yıl içerisinde 3 milyar 261 milyon dolar kazandırdı.