Kategoriler
Gündem Teknoloji

Gayrimenkulde Metaverse dönemi geliyor

Metaverse, perakendeden teknolojiye, tekstilden turizme bütün sektörleri şimdiden etkilemeye başlamıştır. Üstelik gayrimenkulde de büyük bir değişimi getirmesi beklenmektedir. Metaverse sayesinde evler zamandan ve mekândan bağımsız olarak 3 boyutlu gezilebilmektedir. Diğer taraftan sanal dünyada arsa alım satımı yapanların sayısının da ilerleyen yıllarda artması beklenmektedir. Bu sebeple gayrimenkul danışmanları yeni evrene hazırlanıyor. Yatırımcıların ise 900 farklı platformda arsa satılan Metaverse’te dolandırılmaması için dikkat etmesi gerekmektedir.

“Metaverse evreninde sanal ev turları yapılacak”

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) İş Geliştirme Komite Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Zühtü Eşiyok, Metaverse’ün gayrimenkul sektörüne etkileri hakkında bilgi vermiştir. Zühtü Eşiyok; “Metaverse emlak sektörü açısından da günümüzde son dönemde oldukça gündemde. Hatta sektörümüzde gelecek dönemde de gayrimenkulün pazarlama boyutunda da değişikliklere yol açacak. Teknolojiyi yakından takip eden müşteriler, emlak alım satım ve kiralama işlemlerinde hayatlarını kolaylaştıran uygulamalar üzerinden pazarlama deneyimleri yaşamaya açıklar. Hatta onlara zaman kazandırabilecek bu sanal evren teknolojilerini kullanan danışmanlar ile çalışıp, portföy ziyaretlerini sanal ama 3 boyutlu ortamlarda, evlerinin konforunda gerçekleştirebilecekler. Özellikle uzak mesafelerde, şehirlerarası hatta ülkelerarası portföy ziyaretleri masrafsız, zaman kaybetmeden ve istenilen anda gerçekleştirilebilecek.” ifadelerini kullandı.

“Tedbirli olmalısınız”

Metaverse’te arsa almak isteyenlerin sayısı artmaya devam etmektedir. Uzmanlara göre 10 milyonun üzerinde sanal gayrimenkulün satılması beklenmektedir. Zühtü Eşiyok, geçen 6 ay içinde bir anda sanal arsa satışlarının hızlandığına ve beklenmedik sayılara ulaştığına dikkat çekmiştir. Ayrıca Eşiyok; “Bu trendin ilerleyen dönemlerde de hızlanarak artmasını bekliyoruz. Bu konuda yatırım yapmak isteyenler çok dikkatli olmalı. Şu anda 900’den fazla farklı platformda sanal arsa satın almak mümkün. Bu platformlar arasında herhangi bir iş birliği yok. Belli bir satış sayısına ulaştıktan sonra bir anda kapatılıp devre dışı bırakılmaları oldukça kolay. Bu da farklı dolandırıcılık olaylarının olabilme olasılığını arttırmaktadır. Büyük maddi kayıplar yaşamamak adına mümkün olabildiğince tedbirli olmak önemli.” şeklinde konuşmuştur.

Emlak danışmanlarının rolü ne olacak?

Emlak danışmanları Metaverse için hazırlanıyor mu, merak konusu. TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, emlak danışmanlarının Metaverseteki rolüne ilişkin değerlendirmelerde bulunmuştur. Hakan Akdoğan; “Bugün henüz 18-23 yaş grubunda olan tüketiciler, önümüzdeki 5 yıl içinde meslek sahibi olup yatırım yapmaya başladıkça eski alışkanlıklar yerine, kendi alışık oldukları mecralarda ev alıp satmak veya kiralamak isteyecekler. Gayrimenkul danışmanları şimdiden bu konulardaki teknolojileri okuyup öğrenmeli ve öğrendiklerini en kısa sürede pratiğe dökebilmeli.” ifadelerini kullanmıştır.

“Türkiye lider olabilir”

Hakan Akdoğan, Türkiye’nin bu alanda lider olabileceğine değinmiştir. Ayrıca Akdoğan; “Ülke olarak çok genç bir nüfusumuz var. Üstelik bu genç nüfus hem kodlama hem üretkenlik açısından çok ileri düzeyde işler yapabiliyor. Türk oyun şirketlerinin, Türk kodcuların uluslararası düzeyde ilgi görmesi bizleri çok sevindiriyor. Bu gençlere verilecek destek ile, Türkiye Metaverse’te dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olabilir. İlgi çeken içerikler üretilip ülke ekonomisine büyük katkılarda bulunabilirler. Türkiye’den ortaya çıkacak merkeziyetsiz topluluklar, platformlar desteklenirse Türk gençlerinin potansiyeli istenilen düzeylere ulaşacaktır.” diyerek sözlerini tamamlamıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…