Kategoriler
Ekonomi Gündem

Gümrüklerde kaçakçılık yapay zekâ ile önlenecek

Gümrükler için yapay zekâ teknolojisi gelecek.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yasa dışı ticareti önlemek ve kayıt dışı girişlerin azaltılması amacıyla gümrüklerde yüksek teknolojiye sahip teknik altyapı kurduklarını açıkladı.  AA’nın haberine göre Pekcan, “Gümrüklerde kaçakçılığın önlenmesinde, kayıt dışılığın azaltılmasında etkinliği artırmak için yüksek teknoloji yatırımları ve projelerimize bir yenisini daha ekliyoruz.” dedi.

68 adet X-Ray cihazı kuruldu

Bakan Pekcan, gümrükten geçen her araç tipine ve konteynerin detaylı analizini sağlayan 68 adet X-Ray araç ve konteyner tarama sisteminin, ticaret hacmi yüksek tüm gümrük kapı ve limanlara kurulduğunu açıkladı. Fiziki müdahalelere gerek kalmadan detaylı analiz yapan bu sistem, araç ve konteynerlerin röntgen filmini çekecek. Ticari hacmi yüksek olan gümrük kapılarına ve limanlara kurulan bu sistem, aynı zamanda, saatlerce sürebilen gümrük kontrollerinin dakikalar içinde hızlı ve nitelikli olarak gerçekleşmesini sağlayacak.

Ruhsar Pekcan, yapay zekâ ile çalışan sistemin ise makine öğrenmesi teknolojileri kullanılarak kaçakçılıkla mücadele edeceğini ve ülke güvenliği için tüm suç unsurlarını önleyeceğini vurguladı.

Tamamen yerli kaynaklar kullanılarak TÜBİTAK tarafından geliştirilecek “Tarama Ağı Projesi” ile birlikte analiz esnasında hata yapma payı ve manuel inceleme süreleri en düşük seviyeye inecek.

Sevk, idare ve analiz işlemleri merkezden yapılacak

Bir noktadan girip başka bir noktadan çıkan aracın, giriş ve çıkıştaki yük seviyelerinin karşılaştırılabileceğini söyleyen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, vergi kaybının da önleneceğini söyledi. X-Ray cihazları ile proje, birbirine entegre edilecek. X-Ray cihazından gelen görüntüler Bakanlık Komuta Kontrol Merkezi’nde toplanacak. Böylece, giriş ve çıkışlarda; bir merkezden sevk, idare ve analiz yapılabilecek.

Gereksiz kontrollerin önüne geçilecek

Komşu durumda olan ülkelerdeki gümrük idareleriyle veri paylaşımı bulunacak. Bu sayede taramanın tekrarlanmasının önüne geçilecek.

“X-ray sistemlerinde üretilen veri ve bilginin komşu ülke gümrük idareleriyle veri paylaşımı da sağlanarak aynı aracın sınır geçişlerinde mükerrer taranmasının önüne geçilecek ve hızlı bir lojistik geçiş koridoru kurulmuş olacak.” diyen Pekcan, hızlı bir lojistik geçiş koridorunun oluşacağını aktardı.