Kategoriler
Proje Haberleri

Hakkâri ilinde mağaralar turizme kazandırılacak

Hakkâri ilinde keşfi yapılan 7 mağara turizme kazandırılacak. İl Özel İdaresi tarafından planlanması yapılan ve yakın zamanda hayata geçirilmesi beklenen ‘Zap Vadisi Rekreasyon Alanı ve Sosyal Tesisleri Projesi’ projesi çalışma esnasında yeni keşifler meydana geldi. Bu keşiflerin ortaya çıkardığı 7 mağazanın ise Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Duruk tarafından turizme kazandırılacağı haberi verildi.

Hakkâri- Çukurca Karayolu’nda yer alan Depin bölgesine seyir terası yapımı için zemin çalışmaları kaldığı yerden devam etmekte. İl Özel İdaresi tarafından şehre kazandırılacak olan ‘Zap Vadisi Rekreasyon Alanı ve Sosyal Tesisleri Projesi’ çalışmaları 7 mağaranın bulunmasına neden oldu. Keşfedildiği günden bu yana mağaraların incelemeleri hızla yapılmış olmakla birlikte Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Duruk ile Ak Parti Hakkâri İl Başkanı Emrullah Gür ve Cilo Dağcılık, Doğa Sporları Kulübü Başkanı Hacı Tansu’nun ortak girişimleri sonucunda mağaralarda yapılan incelemeler sonlandırıldı.

Hakkâri iline kazandırılacak mağaralar

Vali Yardımcısı Duruk tarafından Hakkâri iline yeni sosyal donatılar kazandırma amacı ile yola çıkılan Zap Vadisi Rekreasyon Alanı ve Sosyal Tesisleri Projesi aralıksız olarak sürmektedir. Kentin giriş bölgesinde yer alacak olan projeye yakın kır düğün salonu ve çay bahçesi ayrıca konumlandırılacak. Tüm bunların yanında tüm dikkatleri üzerine çeken alan olarak belirlenen seyir tepesi ise 150 metre yükseklikten vadiyi izleme fırsatı sunuyor. 2 ay içerisinde tüm çalışmaların başarıyla tamamlanmasını beklediklerini söyleyen Mustafa Duruk, vali tarafından getirilen talimat ile Depin bölgesinde sürdürülen rekreasyon alanı ve köprü projesi için ayrıca ihale açıldığını belirtti.

“İhalenin sonucunda eylül ayında tamamlanması beklenen diğer proje, biran evvel Hakkâri yurttaşlarının hizmetine açılacak. Ayrıca çalışmalar sırasında ortaya çıkan 7 mağarayı turizme kazandırmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Zap Vadisi hakkında ön bilgi

770 metreden 3 bin 650 metreye çıkan yüksekliği ile göze çarpmakta olan Zap Vadisi, Hakkâri ilinde yer almaktadır. Şehir merkezinin güneyinde kalan Başkale-Hakkâri-Yüksekova sınırının kesiştiği yerden başlar. Irak topraklarına kadar uzanan 150 kilometre uzunluğunda vadi sistemi bulunuyor.  Zap Suyu, Güneydoğu Toros Dağları’nın en doğuya uzanan dağların arasından akmakta ve ülkemizin en dar ve derin vadisini oluşturmaktadır. Zap Suyu ayrıca Türkiye ilinin en hızlı akan nehri olarak bilinir. Van ilinin Başkale İlçesi’nin kuzeyindeki Havril Dağları’nda doğan nehir, Irak sınırları içerisinde yer alan Dicle Nehri’ne kadar uzanmaktadır.

Dağın yamaçlarında ve vadi içlerinde kendine has meşe toplulukları bulunmakla birlikte meşeler geniş yer kaplar. Çayırlar ve çalılıkların uzandığı ağaçlık alanda, çok yıllık otsu bitkiler vardır. Nesli tükenmekte olan canlılara ev sahipliği yapan alanda çalışmalar titizlikle yürütülüyor.