Kategoriler
Ekonomi Gündem

Hayvan sayısı artıyor, hayvancılık sektörü umutlu

Türkiye’deki hayvan sayısı artış gösterirken hayvancılık sektörünün geleceğine umutla bakılıyor.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre; bu yılın haziran ayının sonundan itibaren Türkiye’de 18 milyon 251 bin büyükbaş hayvan, 49 milyon 816 bin küçükbaş hayvan bulunuyor. AA’nın TÜİK verilerinden derlediği habere göre; küçükbaş hayvanların 38 milyon 448 binini koyun, 11 milyon 368 binini ise keçiler oluşturuyor.

2015 yılında toplam 59,4 milyon baş seviyesinde olan hayvan sayısı 9 milyon baş artış göstererek toplam hayvan varlığı 68 milyon başı aştı.

Özellikle küçükbaş hayvan sayısının artması ise Hayvancılık sektörüne dair uzun hedeflerin gerçekleştirileceği beklentilerini artırdı.

Hayvancılık sektörüne “büyük moral oluyor”

TÜİK‘in açıkladığı verileri değerlendiren Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, küçükbaş hayvan sayısının  yaklaşık 50 milyon seviyesine ulaşmasının sektör açısından “memnuniyet verici” olarak nitelendirdi.  Türkiye’deki küçükbaş hayvan sayısında 14 yılda yaklaşık 20 milyon baş seviyesinde artışın olduğunu kaydeden Nihat Çelik, “Yapılan çalışmalar neticesinde sektör doğru yolda.” ifadelerini kullandı.

Verimlilik de artıyor

Hayvan sayısındaki artıştan bahseden TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, baş sayısındaki artışın yanı sıra ıslah çalışmalarının sonucunda hayvanlardaki verimliliğinde de artışın gözlemlendiğini kaydetti. Çelik, “TÜDKİYEB‘in kurulmasından önce yani 2005 yılında 30 milyon civarında olan küçükbaş hayvan varlığımız, devletimizin ve bakanlığımızın destekleriyle 14 yıl içinde 50 milyona yaklaştı. Küçükbaş hayvan sayısındaki artış bizleri memnun ediyor. Ortaya konulan 100 milyonluk hedefimiz için büyük moral oluyor. Küçükbaş hayvan sayımızın her yıl sürekli artmasının yanında ıslah çalışmalarıyla hayvanların verimliliklerinin artması da önem taşıyor.” diye konuştu.

Hayvan varlığı, Türkiye’nin sermayesi

Türkiye’deki hayvan varlığının ülkenin sermayesi olarak nitelendiren Nihat Çelik, hayvan sayısındaki rakamları daha fazla artırmak için çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.

Çelik, küçükbaş damızlıklar için hayvan başına 25 lira destek verilmeye devam edildiğini hatırlatarak, 2020 yılından itibaren bu desteğe ek olarak dişi kuzu ve oğlaklardan damızlık olarak sürüye katılacak her bir hayvan için 100 lira destekleme ödemesi yapılacağını da kaydetti.