Kategoriler
Ekonomi Gündem

Hayvan sayısı artsa bile et fiyatları düşmüyor

Hayvan sayısındaki artışa rağmen et fiyatları yükselmeye devam ediyor.

Hayvan sayısındaki artışa rağmen et fiyatlarının yüksek olmasının sebebi yem maliyeti oluyor. Kurların yüksek seyretmesi yem maliyetlerine de yansıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 yılının haziran ayının sonuna ilişkin hayvansal üretim istatistiklerini açıkladı.

Büyükbaş havyan sayısındaki yüzde 5.2 seviyesindeki artışa karşın et fiyatlarındaki pahalılık yüzde 14 seviyesini aştı.

Hayvan artışına rağmen et fiyatları arttı

İstatistiklere göre, 2018 yılının haziran ayına kıyasla bu yılın haziran ayında büyükbaş hayvan sayısı 17 milyon 338 bin baştan 18 milyon 251 bin başa yükselirken et fiyatları da yüzde 14.7 seviyesine ulaştı.

Eldeki istatistiklere göre geçtiğimiz yılın haziran ayında 43.8 lira olan dana etinin kilosu bir yıl içinde 48.2 liraya; 2018 yılının haziran ayında 34 lira olan sakatat 2019 yılının haziran ayında 39 liraya; Geçtiğimiz yılın haziran ayında 50 liradan satın alınan koyun etinin kilosu ise bu yılın Haziran ayında 51.2 lira olarak kayda geçti.

Fiyat artışının sebebi yem maliyeti

Hayvan sayısındaki artışa rağmen et fiyatlarının yükselişinin önüne geçilememesinin sebebi ise hayvan bakımında önemli rol oynayan yemin maliyeti.

Hayvancılıktaki girdilerindeki sadece yem fiyatlarının yüzde 60-65’ini oluşturması ve son iki senede yem fiyatlarının en az yüzde 120 oranında zamlanması et fiyatlarının yükselmesine yol açıyor.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, et fiyatlarındaki artışın sebebini değerlendirdi.

Atalık, geçtiğimiz yıldaki yem fiyatlarına örnek vererek 2018 yılında liranın kur karşısında hızla değer kaybetmesiyle birlikte yem fiyatlarının da 2017’ye göre yüzde 110 zamlandığını söyleyerek “Bu yıl yemdeki artış yüzde 14 ile enflasyonun altında olsa da 2018’de yüzde 100’leri aşan zamların olumsuz etkisi et fiyatlarını artırmaya devam ediyor.” dedi.

İthalatla ucuz et mümkün değil

Yem üretimi hakkında konuşan Ahmet Atalık “Hayvan varlığını artırsak da yem üretimini artıramıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yüksek döviz kurlarıyla ithal et kullanıp ucuz et sağlamanın mümkün olmadığını anlatan Atalık, “Üretim maliyetleri artıp iç piyasadaki fiyatlar yükselince, ithalata başvurulup fiyatları sabit tutmaya çalışırlardı. Ancak liranın değer kaybetmesiyle ithalatla da ucuz et sağlanması mümkün değil. Yüksek döviz sebebiyle ithal edilen et, yurt içinde satılandan daha pahalı.” sözlerini kaydetti.