Kategoriler
Güncel

Hazine arazileri 10 yıl süreyle tarım için kiralanabilecek

Hazine arazileri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın izni sonrasında tarımda kullanılmak üzereye kiraya verilecek. Tarım için 10 yıl süreyle kiralanması planlanan arazilere yeterli başvuru gelmezse gerçek ve tüzel kişiler hak sahibi olabilir.

Hazine arazileri tarıma kazandırılıyor

Hazine mülkiyeti altındaki araziler tarıma kazandırılabilmesi için bulunduğu köylerdeki kişilere kiraya verilecek. 10 yıl süreyle kiralanması planlanan araziler için, iki yıl kira bedeli ve taşınmaz rayiç bedeli yüzde 1.5 olarak açıklandı.

Geçici teminat bedelinin olmadığı kiralama sisteminde hak sahipleri 60 dönüme kadar arazi kiralayabilir. Yalnızca bir kez hak sahibi olabilecek çiftçilerde aranan ilk şartta topraksız olmak veya yeterli toprağının bulunmaması var. Kiraya verilen araziler için yeterli başvuru sayısı alınamaz ise gerçek veya tüzel kişilere kiralanacak.

Kiralama sürecinde, kişilerin köy mahalle nüfusuna kayıtlı olarak o bölgede ikamet etmesi veya kayıtsız olarak en az 3 yıl boyunca o bölgede ikamet etmiş olmak şartı aranır. Bölgede ikametini gerçekleştirmeyen kişiler kayıtlı olduğunu bildirdiği takdirde kiralama işleminden yararlanabilir.

20 gün süreli ilan

Re’sen veya talep üzerine idarenin belirleyeceği hazine arazileri, bu arazilere ilişkili bilgi ve belgeleri valilik aracılığı ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine gönderecek. Bakanlık tarafından onay verilen hazine arazileri, yine idarenin resmi internet sayfası ve hükümet konaklarında yirmi gün süreyle ilana verilecektir. İlana çıkan arazi için başvuru çoğunluğu yaşandığı takdirde kura usulü uygulanacak.

Ancak herhangi bir başvuruda bulunulmayan arazi için, gerçek ve tüzel kişilere yüz ölçümü sınırlamasına tabi tutulmadan kiraya verileceği açıklandı. Başvuru sahiplerinin puanlama üzerinden belirleneceği ve en yüksek puana sahip kişinin araziyi kiralayabileceği bildirildi. Puan sisteminde eşitlik halinde, kura yöntemine gidilmesi uygun görüldü.

Kiralama işleminin başlama ve bitiş tarihleri, ekim ve hasat dönemlerine uygun bir biçimde yapılacak. 10 yılın sonunda, kiracının uygun görülmesi üzerine yeniden bir 10 yıl daha kiralanması kararına gidilebilir.

Kira bedeli için ilk yıl, ilk ödeme 15 gün içinde olmak şartıyla üçer aylık dönemlere bölünerek 4 taksitle ödenecek. Kira bedelinin en az iki yıl boyunca ödenmemesi durumunda sözleşmenin feshi gerçekleştirilecektir.

Amaç dışı kullanımda sözleşme feshi

Tarım arazisinin belirtilen şekilde kullanılmaması durumunda, tebligatsız bir şekilde sözleşme feshine gidilecek. Bununla birlikte arazi üzerinde kamu hizmetlerinin devam ettirilebilmesi adına zorunlu hallerden dolayı sözleşmenin tek taraflı feshedilebilmesi mümkün.