Kategoriler
Güncel

Hobi Bahçeleri Platformu yasadaki düzenlemelere karşı talep oluşturdu

Hobi Bahçeleri Platformu Başkanı Neşe Kayık, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’a çözüm önerisi için seslendi. ‘Hobi Bahçeleri’ni yasal bir statüye kavuşturma isteklerinden bahseden Kayık, yüzbinlerce sahibin talebini dile getirdiği görüldü. Yasayla birlikte güvence altına alınması beklenen Hobi Bahçe sahipleri, mevcut durumun epey karmaşık olduğuna ilişkin yardım talebinde bulundular. Belirsizliğin artarak devam etmesi üzerine Neşe Kayık, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yasayı geri iade etmesi için talep geldi. Yasa sayesinde mevcut bahçe sahiplerinin olumsuz koşullardan etkilenmemesi için belirli bir tarihin eklenmesi ve yasanın daha çözüm odaklı bir düzenlemeden geçirilmesi isteniyor.

Hobi Bahçeleri Platformu mağduriyetten kaçındı

Neşe Kayık, platform altında Hobi Bahçe sahiplerinin yasal haklar karşısında korunmaya alınması gerektiğini söyledi. Bunun için talep oluşturan başkan, ‘Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler’ hakkındaki kanunda tarım arazilerini bozanlara ilişkin ceza miktarının oldukça kaygı verici olduğundan bahsediyor.

Arazileri hobi bahçesi yapmak için bölen, satan ve pazarlayanlara ilişkin 1 yıldan 3 yıla varan hapis cezasının yeniden gözden geçirilmesi gerekliliği; özellikle tarım arazilerinde plan ve projelere aykırı hareketlerde bulunanların tespiti halinde sorumlu kişi ve kurumların, en az 1000 lira olmak koşuluyla idari para cezasına çarptırılması beklenecek. Bütünlüğünü kaybeden arazide idari ceza sistemi metrekare başına hesaplanacak ve 10 liradan yükseltilecektir. Yasa üzerinde yapılan düzenlemeden sonra Hobi Bahçeleri Platformu Başkanı Kayık, bahçe sahiplerinin endişe duyduklarını hatırlatıyor.

Mevcut durumun belirsizliği karşısında hareket kapasitesini düşüren sahipler, mağduriyete zemin oluşturulduğu ve durum karşısında kendilerinin korunmadığını anladılar. Tarımsal alanları korumak ve doğayla bütünleşmek isteyen vatandaşların sesini duyurmak isteyen platform başkanı, talepleri dinledikten sonra düzenlemenin yapılması konusunda ısrarcılığını koruyor.

Bahçeler insanlara nefes aldırıyor

Hobi Bahçeleri Platformu Başkanı Neşe Kayık, bahçelerin adeta toplumsal bir ihtiyaç meselesine dönüştüğünden söz etti. Şehir hayatında betonlaşan çevre düzenlemesi altında boğulan insanlar sıklıkla kendilerini doğayla bütünleşmeye adıyor. Büyükşehrin karmaşıklığından, trafik stresinden ve yoğun gürültüsünden yalnızca bu yolla kendilerini arındıranların sayısı giderek artmaktadır. Apartman hayatını geride bırakıp doğanın kollarına kendilerini bırakanlar için yasal düzenleme getirilmeli.

Teknolojinin bile geride bırakılmak istendiği doğada, 7’den 70’e her insan kendisine yeni bir nefes aracı buluyor. Üstelik pek çok engellerin yine doğa işleriyle aşıldığı konusunun altını çizen Kayık, hobi bahçelerinin yıkımının toplumsal bir zarara dönüştüğünden emin. Kararlaştırılan cezalandırma sisteminin bahçe yıkımlarıyla sonlanması kimsenin yararına olmayacak. Üstelik yasanın çözüm odaklı olmak yerine, basit ve sığ bir anlayış üstlendiği görülebilmektedir. Yüzbinlerin mağduriyet yaşadığı ortamda gelecek bakımından önem arz eden konunun temelinde doğa yatıyor. Çözüm odaklı olmak yerine yıkmayı şart koyan yasanın yeniden düzenlenmesi önemlidir.

Tarım ve doğa dostu

TBMM Genel Kurulu çatısı altında kabul edilen ‘hobi bahçeleri’ teklifinde yasal düzenlemeler tepkiye neden oldu. Hobi Bahçeleri Platformu Neşe Kayık tarafından kabul edilen yasaya ilişkin açıklama getirildi. Yasanın fazlaca aceleye getirildiği konusunu dile getiren Kayık, kamu ve toplumsal faydadan uzaklaşan bir anlayışın benimsendiği ve yüzbinlere ulaşan hobi bahçe sahiplerinin belirsizliğe sürüklendiği konusunu vurguladı.

Endişe içine giren bahçe sahiplerinin aslında tarım alanlarını koruduğu ve doğa dostu olduğu bilinmekte. Organik tarımın faydalarını anlayan kesim, tarım alanlarına zarar veren yapılara karşı daha fazla çaba içindedir. Doğayı bozan ve görsel bütünlüğün hepten kaybına neden olan yapılar konusunun ele alınması, bahçe konusundan daha önemli. Tarım alanları korunmalı, yasal statü ile sınırlar tamamen bilinmelidir.

Doğanın yapısını korumak için TBMM Genel Kurulu yeni görüşleri benimseyerek ortak karara varmalı ve tespit çalışmalarını yapıların yıkımı için kullanmamalıdır. Kuş yuvası dahilinde hiçbir canlının yaşam alanına müdahalede bulunmadıklarını savunan başkan, ‘Hobi Bahçesi’ Sahibi olarak; Aynı kültürün temsilcisi olan Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayip Erdoğan’dan çözüm istedi.