Kategoriler
Proje Haberleri

Honaz Tüneli yüzde 86 oranında tamamlandı

Honaz Tüneli, Ege’nin en büyük projelerinden birisi olmaya hazırlanıyor. Yüzde 86 oranında inşasının tamamlandığı tünel, Türkiye’nin 4 bölgesini birbirine bağlama görevi üstlenmektedir.

Honaz Tüneli için açılış tarihi belirlendi

Türkiye’nin 4 bölgesini birbirine bağlayan ve ulaşımda ülke genelini üst seviyelere çıkarmayı bekleyen Honaz Tüneli, 2021 yılında hizmete girecek. Denizli’de yapımına devam edilen projede neredeyse sona gelinmiş görünüyor. Yüzde 86 oranında tamamlanan proje İzmir-Aydın, İstanbul-Akhisar-Buldan ve Afyon-Uşak istikametinden gelenleri, Antalya ve Muğla istikametine götürecek.

Özellikle yaz mevsiminde transit taşıtın yoğun olduğu bölgelerde trafiği rahatlatma amacıyla hayata geçirilen Honaz Tüneli’nin bölgedeki yükü hafifletmesi hedefleniyor. 2 bin 600 metre uzunluğuna sahip tünel, çift tüplü olarak inşa edilmektedir.

Proje detayında yer alan bir diğer özellik ise iç kaplama betonunda 4 bin 497 metrelik ilerleme sağlanması. Kazı ve destek çalışmalarının saha içinde tamamlanmasıyla birlikte, iç kaplama betonundaki yüzde 86’lık kısım da tamamlandı.

Tünel dışında yer alan Cankurtaran Kavşağı’na kadar uzanan 4,5 kilometrelik alanda toprak ve sanat çalışmasında yüzde 80 tamamlanma sağlanmıştır. Bu yılın son çeyreğinde imalatların tamamlanması ve ikincil işlerinin ihale kapsamı sonrasında trafiğe açılması bekleniyor. Böylece gelecek yıl 2021’de hizmete hazır hale gelecek.

Projede güvenli alana önem gösterildi

Honaz Tüneli, trafiğe açılan kesimin Ankara-Afyon-Uşak yönünden gelenler olacağı ve bunlara ilaveten 1. Kısım Çevre Yolu’ndan gelen trafiği Antalya ve Muğla istikametine bağlayacağı biliniyor. Aynı zamanda Antalya ve Muğla illerine gitmek isteyenlerin tüneli kullanması beklenirken, Kale Kavşağı ve Cankurtaran Kavşağı sayesinde yol güzargahı 14 kilometre kadar kısalacak.

Bu ay içerisinde Kale Kavşağı ve Cankurtaran Kavşağı’nın çalışmalarına başlanmasıyla birlikte Honaz Tüneli’nin tamamlanması bekleniyor. Aynı zamanda bu proje, kış mevsiminde yoğun kar mücadelesi veren Cankurtaran bölgesi için maliyetin azalması anlamına geliyor.

 Yapıyol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özler, konuya ilişkin önemli bilgiler aktardı. Kazı ve destek imalatının bittiğini söyleyen Özler, kazı ve destek imalatında yüzde 100’ün tamamlandığını müjdeledi. Ayrıca tünelin iç kaplamasında yüzde 86 oranında tamamlanmaya gidildiği ve 2020 yılının sonlarına doğru tünelin trafik için hazır olacağını ifade eden Özler; Marmara, Ege, özellikle İç Anadolu bölgesinden gelen trafiği 14 kilometre kısaltacak bir proje olduğunu vurguladı. Fiziki olarak güvenliğin ve konforun önde olduğu tünelde Muğla-Antalya ve Akdeniz’e kolayca bağlantı sağlanacaktır.