Kategoriler
Ekonomi Gündem

Huawei yaptırımlara “tamamen” hazır!

Çinli telekomünikasyon şirketi Huawei, ABD’nin yaptırım ve kısıtlamalarının etkisinin başlangıçta korkulduğu kadar şiddetli olmadığını; şirketin ABD yaptırımlarına rağmen çalışmaya “tamamen” hazır durumda olduğunu belirtti.

Huawei’nin Yönetim Kurulu başkan Yardımcısı Eric Xu, ABD yaptırımlarının etkisi için “Görünüşe göre biraz daha az olacak gibi görünüyor. Ancak mart ayındaki bilançomuza kadar beklemelisiniz.” dedi.

Huawei’nin Kurucusu ve CEO’su Ren Jengfei ise haziran ayındaki ilk değerlendirmesinde, ABD yaptırımının bu yılki gelir seviyesinde 30 milyar dolar düşüş getireceğini tahmin ettiklerini söylemişti.

Yaptırımlara rağmen Firmanın gelirlerinde artış görünüyor. Huawei, 2019 yılının ilk yarısına ait gelir raporunu yayımlamıştı. Rapora göre Firmanın bu yılın ilk altı ayına ait gelirleri yüzde 23 oranında artış göstermişti.

Huawei, en hızlı yapay zekâlı işlemciyi tanıttı

Huawei, ABD’nin yaptırımlarına karşı kendi teknolojilerini geliştireceğini açıklamıştı. ABD’ye olan bağımlılığını azaltmak için kollarını sıvayan Çinli telekomünikasyon şirketi, AR-GE faaliyetlerine yoğunlaşıp üreteceği işletim sistemi ve işlemci için adımlarını hızlandırmaya başlamıştı.

ABD’nin yaptırım kararıyla birlikte Nvidia ve Qualcomm işlemci üreticileriyle de sorun yaşayan Firma, yapay zekâlı Ascend 910 adlı işlemciyi tanıttı. Xu, Ascend 910 işlemcisinin basın toplantısında dünyanın en güçlü çipi olduğunu söyledi.

Da Vinci mimarisiyle üretilen işlemci, geçen yıl bahsedilen versiyonuna göre daha hızlı çalışacak biçimde tasarlandı.

“Her şey plana uygun”

Geçtiğimiz yılın Ekim ayında açıkladıkları yapay zekâ teknolojisi hakkındaki planlara sadık kaldıklarını kaydeden Eric Xu, “Ar-Ge’den ürün geliştirmeye kadar her şey plana uygun bir şekilde ilerliyor.” dedi.

Kendi işletim sistemini tanıtmıştı

ABD’nin yaptırımı, Huawei’in Android lisansının iptal edilmesini de kapsıyorken Huawei, Harmony OS adlı işletim sistemini geliştirdi.

Çinli Firmanın geliştirdiği Sistemin Android’den daha az sorunla ve daha kararlı çalışacağı iddia ediliyor. Yönetim Kurulu ve Başkan Yardımcısı Xu ise Android ve iOS’tan tamamen farklı olduğunu söylediği yeni işletim sistemi, üç yıl boyunca Çin’de test edilecek.​