Kategoriler
Sağlık

İçişleri: Toplum sağlığı ciddi anlamda tehlikeye atıldı

Sömestr tatilinin gelmesi ve karın yağmasıyla beraber kayak merkezlerine sahip olan otellerdeki doluluk oranı yüzde 90’lara ulaştığına yönelik haberler, tepki topladı. İçişleri Bakanlığı tarafından kış turizmine yönelik faaliyet gösteren otellere ilişkin tüm illere genelge gönderildi.

Yeni tedbirleri de içeren genelgede, mevcut tedbirler de hatırlatıldı. Söz konusu genelgede, konaklama tesislerinde, Kovid-19‘a karşı alınan tedbirlerine, özellikle maske takma kuralına, uyulmadığı ve “toplum sağlığının ciddi anlamda tehlikeye atıldığı görüldüğü” belirtildi.

Bugün açıklanan genelgede şu ifadeler yer aldı:

Salgınla mücadeleye yönelik olarak konaklama tesislerine için getirilen bu düzenlemelere rağmen son günlerde özellikle kayak otellerinde fiziki mesafe kurallarına aykırı şekilde kalabalıkların oluşmasına neden olacak organizasyonların/etkinliklerin, müzikli eğlenceler vb. düzenlendiği, otel müşterilerinin kontrolsüz şekilde bir araya geldiği bu organizasyon/etkinliklerde başta maske kullanımı olmak üzere belirlenen kural ve esaslara aykırı hareket edilerek toplum sağlığının ciddi anlamda tehlikeye atıldığı görüldüğü ifade edildi.

İniş ve biniş noktalarına bekleme alanı

Öte yandan telesiyej ve teleski gibi hatların iniş ve biniş noktalarında, yığılmaları önlemek amacıyla bekleme alanı oluşturulacak. Konaklama tesislerindeki emanet dolaplarının sosyal mesafe kuralına uygun bir şekilde kullanımının sağlanılcağını bildirildiği genelgede bir dolap, konaklama süresi içerisinde, tek kişi kullanabilecek.

Söz konusu misafirin kiralama süresi dolduktan sonra da misafirin kullandığı kayak takımları, baton, kayak ayakkabıları, board ve ayakkabıların temizliği sağlanıp kullanıma hazır duruma getirilecek.

Düzenli denetim

Tesisler, ilgili valilik ve kaymakamlık tarafından il/ilçe salgın denetim ekipleri ve kolluk görevlileri tarafından düzenli olarak denetlenecek. Ayrıca, kayak odalarına, fiziki mesafe planına uyacak şekilde, kapasite sınırı getirilecek ve çakışmaları önlemek amacıyla kayak odası kullanım periyodları belirlenecek.

Yeni vakalar artıyor

Bugün 134, toplamda ise 25 bin 344 kişinin Kovid-19’dan dolayı yaşamını yitirdiği belirtilirken yeni vaka sayısı üç gündür artıyor. İki gün önce 5 bin 277, dün 5 bin 642, bugün ise 180 bin 303 teste karşılık 7 bin 103 kişide daha virüs tespit edildi.

Saat 21.21’den itibaren bildirilene göre aşılanan kişi sayısı henüz 1 milyon 410 bin 75. Aşılama çalışmaları, 12 gündür sürüyor.