Kategoriler
Gündem

İkinci el araç alırken dikkat edilmesi gerekenler

Hurda araçtan kazalı araca parça aktarılması işlemi son zamanların en fazla şikâyet edilen sorunu oldu. Ekleme yapılan araçlar fark edilemezken uzman eksperler bile profesyonelce yapılan bir eklemeyi tespit etmekte güçlük çekiyor. İkinci el araba alanlarda en fazla karşılaşılan sorun, eklemeli araçlar. Dolandırıcılar, kullanılamayacak durumda olan araçlardan sağlam parçaları keserek kaza yapan başka bir araca entegre ediyor. Böylece kaza yapılan araçlar, alıcıya “kazasız” olarak sunuluyor. İkinci el araba alacak vatandaşları dikkat etmesi için uyaran yetkililer, yurttaşların güvenilir eksperleri tercih etmesi gerektiğini bildiriyor.

“Çok fazla şikâyet geliyor”

Araçlarda ekleme yapanların bu işte uzmanlaştıklarını belirten oto eksper uzmanı Murat Çevik, ikinci el araç alanların ekspertiz uzmanlarına gitmelerini tavsiye etti. Ekleme işlemlerinin birebir uyumluluk sağlanarak yapıldığını aktaran Çevik “Eklemeleri birebir yaptıkları için bizim cihazlarımız bile anca tespit edebiliyor.” ifadesini kullandı. Sorunların mahkemeye kadar taşındığını belirten eksper uzmanı Murat Çevik, ekleme araçlardaki sorunların yurttaşların tespit etmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Çevik, şöyle konuştu:

“Eklemeli araçlarda kapı iç fitillerinde veya direk bölgelerinde yapılan işlemler yetkililer tarafından tespit edilebiliyor. Biz burada özellikle; fren sistemlerine, lastiklere, airbage (hava yastığı), şase, değişen akşamlara ve aracın parçalanıp parçalanmadığına bakıyoruz. Özellikle marşpiyer eteklerine dikkat etmek gerekiyor. Çünkü genelde buralarda ekleme ve kesim yapılıyor. Bunları da kapı fitillerini çıkararak görebilirler. Ekspertizlere gidilmesini tavsiye ediyoruz. Profesyonelce yapılan işlemleri bazen bizler bile zor buluyoruz. Çünkü karşıdaki kişi de bu işte profesyonel olmuş. Eklemeleri birebir yaptıkları için bizim cihazlarımız bile anca tespit edebiliyor. Son dönemde en çok ekleme araçlardan sorun yaşanıyor. Bu durumdan çok mağdur var, çok fazla şikâyet var. Satış sonrasında mahkemeye kadar taşınan olaylar yaşanıyor, anlaşılamayan detaylar yapabiliyorlar. Ekleme araçlardaki olumsuzlukları bazı ekspertizler bulamadığı için vatandaşların bulması mümkün değil.”