Kategoriler
Dünya Güncel Gündem SonDakika Teknoloji

İlkleri gerçekleştirecek NASA: Heyecanlanın!

 

NASA, Mars‘a helikopter gönderecek. İki gün sonra fırlatılacak rokette, mikrofonlu araç da bulunacak.

Gezgin aracın önceki araçlara kıyasla daha fazla kamerası bulunurken helikopter, uçuş denemeleri gerçekleştirecek. Görev, insanları Ay’ın ötesine taşıyacak geleceğin bir adımı olarak nitelendiriliyor. Gezgin araç, gezegenden topladığı parçaları, Dünya’ya taşıyacak.

30 Haziran’da fırlatılacak

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Kızıl Gezegen’e gönderilmek üzre uzaya iki araç fırlatacaklarını açıkladı. Mars 2020 görevleri kapsamında uzaya, 30 Haziran’da, Atlas V roketi fırlatılacak. NASA’nın duyurduğu bilgilere göre fırlatma işlemi, ABD saati ile 7.50’de yapılacak.

Rokette Perseverance (Azim) isimli gezgin aracı ve Ingenuity adlı helikopter yollanacak. Perseverance, gezegenin yüzeyinde araştırmalar yaparken Ingenuity, uçuş denemeleri yapacak.

Yaşamın izleri aranacak

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, Kızıl Gezegen‘in yer yapısını daha iyi anlamak, eski yaşamdan iz aramak, kaya ve toprak örneği toplamak ve gelecekte robot ve insanları keşif amacıyla göndermeye zemin hazırlamak amacıyla uzaya araç gönderdiklerini açıkladı.

NASA, uzaya gönderilecek gezgin aracının önceki araçlardan daha fazla kameraya sahip olduğunu ve gezegene gönderilen ilk mikrofonlu araç olacağını bildirdi. Perseverance isimli araçta iki adet mikrofon bulunuyor.

Lansman çevrim içi yapılacak

Görevin lansmanı, 30 Temmuz ve 15 Ağustos arasında KOVİD-19 nedeniyle çevrim içi yapılacak. Lansmana katılabilmek için kayıt olmak gerekirken 18 Şubat 2021 tarihinde inmesi planlanan proje, 687 Dünya günü boyunca Kızıl Gezegen’de kalacak.

Lansmana buradan kaydolabilirsiniz.

Yarım dakika havada duracak

Gezgin aracı, Jezero Krateri’ne inecek. Ingenity helikopteri de onun birkaç metre uzağına konumlanacak. Çeşitli uçuş testleri gerçekleştirecek helikopter, yaklaşık 20 ile 30 saniye arasında havada durup inecek.

Perseverance ise  Kızıl Gezegen’deki mikroskobik yaşamın izlerini arayacak. Bu görev, gelecekteki insanlı görevler için adım niteliği taşıyor. Ingenity de Dünya’dan başka gezegende uçan insan yapımı ilk helikopter olacak. Helikopter, bu görevi tamamladıktan sonra görev ekibi, ek uçuş denemeleri yapacak. Gezegenden topladığı parçaları, Dünya’ya getirecek olan Perseverance, Kızıl Gezegen’deki oksijeni de inceleyecek.

“Mars’a gidiyoruz” 

NASA, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, “Heyecanlanın – Mars’a gidiyoruz!” dedi.

Kaynak: Taşınmaz Haber