Kategoriler
Proje Haberleri

İmar Barışı’nda değişiklik

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, gelen itirazlar üzerine İmar Barışı’nda değişikliğe gitti. Hesaplama sisteminde yapılan değişiklikle iş dünyasına kolaylık sağlandı.
Ruhsatlı oteli, hastanesi, iş merkezi, fabrikası olan iş adamları başvuru yaptıklarında, kayıt bedelinin hesabı binanın tamamı üzerinden yapılıyordu. Bu yüzden bedel yüksek çıktığı için iş dünyası barış için başvurmuyordu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gelen talepler doğrultusunda Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Tebliği’nde bazı değişiklikler yaptı. Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliklerden bazıları şunlar:

* Kaçak binalar, Hazine ve belediye arsaları üzerine yapılmışsa, arsa emlak değeri binanın oturum alanı üzerinden hesaplanacak. Böylece yapı kayıt belgesi bedeli de daha düşük çıkacak.

* Kaçak güneş enerji santralleri, yapı kayıt belgesi için başvurduğunda, ürettikleri her bir megawatt enerji için 100 bin lira ödemeleri gerekiyordu. Bu hüküm kaldırıldı. Rüzgâr, hidrolik enerji santrallerini de kapsayacak şekilde enerji üretim tesislerinin tamamı dahil edildi. Ancak ödenecek bedel, üretilecek her megawatt enerji için 2 milyon liraya yükseltildi.

* İskele, liman, tersanelerde hesaplar her bir metrekare için bin 500 lira olarak belirlendi. Kaçak olan istinat duvarı, dolgu alanı, havuz, spor sahaları ve benzeri bina niteliğinde olmayan yapılarda da yapı kayıt belgesi bedeli hesabında her bir metrekare için 150 lira ödenecek.

* Binanın katları hesaplanırken, bodrum katlar da hesaba dahil edildi. Ruhsatta görünmeyen ibadethaneler ile valilikler, okul, hastaneler gibi merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin ticari olmayan yapıları yapı kayıt belgesi bedeli ödemeyecek. Ancak yerel yönetimler için bedel ödeme yükümlülüğü devam edecek. Belediyeler, bu duruma itiraz etti.