Kategoriler
Ekonomi

IMF Açıkladı: 1 Trilyon Dolar Yardıma Hazırız

IMF’nin korona virüsü (covid-19) salgının artması üzerine değişen piyasalardaki düşüşü görmesi hazırlık sürecini hızlandırmasına neden oldu. Önümüzdeki aylar içerisinde yaşanacak olan küresel ekonomik sıkıntının önüne geçmek için hazır olduklarını ve 1 trilyon dolar yardımda bulunabileceklerini açıkladı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, dünyayı kasıp kavurması beklenen virüs salgınında küresel ekonomik çöküşlerin önüne geçmeyi ve bunun için 1 trilyon dolar parayı kullanabileceklerini söyledi.

IMF’nin resmi web sitesinde yayımlanan yazıya göre, ilk etapta 50 milyar dolar kullanabileceklerini ve bunun 10 milyar dolarlık kısmını faizsiz olarak düşük gelirli üyeler için hazırda beklettikleri duyuruldu.

20 ÜYE YARDIM İÇİN BAŞVURU YAPTI

Salgınların günden güne şiddetlenmesi üzerine IMF’ye üye olan 20 ülke yardım talebi istedi. Bunun için görüşmeleri sürdürdüklerini belirten Kristalina Georgieva, yoksul ülkeler için Felaketlerden Korunma ve Yardımlaşma Fonu (CCRT) üzerinden borçlarını ödemek yerine para kaynaklarını sağlık harcamaları, önlemler ve göç konuları için kullanabileceklerini açıklamalarına ekledi.

BİRLEŞİK KRALLIK DESTEK VERDİ

195 milyon dolarlık destek veren Birleşik Krallık sayesinde Felaketlerden Korunma ve Yardımlaşma Fonu (CCRT), 400 milyon varlık elde etti. Bu yardımı IMF Başkan Yardımcısı takdirle karşıladığını sözlerine eklediği gibi fonu 1 milyar dolarak yükseltmek ilk hedefleri olduğunun altını çizdi.

IMF’nin 189 üyesi olduğunu hatırlattığı konuşmasında, destek verildiği sürece küresel sıkıntının önüne geçmekle birlikte salgınlar için yüksek önlemler alınabileceğini sözlerine dahil etmeyi unutmadı.