Kategoriler
Emlak Haberleri

İnşaat maliyetlerinde rekor artış

Konut fiyatlarında yükseliş devam ediyor. Her geçen gün hem konut fiyatlarına hem de yan ürünlerinde artışlar devam etmektedir. İnşaat sektöründe kullanılan bir çok kalemde dövizin düşmesine rağmen artış devam etmektedir. Mobilya, dekorasyon, beyaz eşya gibi sektörü dolayı olarak ilgilendiren sektörlerde de fiyat artışları devam etmektedir. Böyle olunca inşaat maliyetlerinde rekor artış vatandaşa fiyat artışı olarak yansımaktadır.

2021 Kasım dönemiyle ilgili inşaat maliyet endeksi verilerini Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıkladı. Buna göre, inşaat maliyet endeksi, Kasım 2021’de aylık yüzde 7.94 arttı. Ayrıca yıllık ise yüzde 48.87 arttı. Konuyla ilgili Songül Özsan bilgi verdi.

İnşaat maliyetlerinde yüzde 48 artış

Gayrimenkul Brokeri Songül Özsan, TÜİK verileri hakkında bilgi verdi. “Bir önceki senenin Kasım ayına göre malzeme endeksi yüzde 60.13 artmıştır. Ayrıca işçilik endeksinde ise yüzde 22.50 artış yaşanmıştır. Bina inşaatı maliyet endeksi, geçen sene Kasımda önceki aya nazaran yüzde 7.77 artmıştır. Bir önceki senenin Kasım ayına göre ise yüzde 48.79 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 10.54, işçilik endeksi yüzde 0.26 arttı. Ayrıca bir önceki senenin aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 60,29, işçilik endeksi yüzde 22.55 arttı” dedi.

Yatırımcı zorluk çekiyor

Özsan, yükselen fiyatlardan dolayı yatırımcıların yeni konut yapımında zorlandığını aktardı. Ayrıca “Son 1 yılda büyük yükselişler yaşandı. Dövizde her ne kadar aşağı doğru eğilimde olmuş olsa bile fiyatlar aynı oranda düşüş yaşanmamıştır. Bu da yatırımcıları yeni konut yapımında zorlamaktadır” ifadelerini kullandı.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…