Kategoriler
Gündem

İnşaat malzemeleri üreticilerinden “yerli malı seferberliği”

İnşaat malzemeleri üreticileri, dünyada talep gören yerli mallarının Türkiye’deki talebinin artması için “yerli malı seferberliği”ni başlattı. İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı yerli malzemeye olan güvenin artması gerektiğini kaydetti.

Milliyet gazetesinden Duygu Erdoğan’ın haberine göre Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, iç pazardaki çalışmalarına ilişkin “Ülkemizdeki inşaatlarda özellikle yerli ürünlerin kullanılması gerektiğini her platformda dile getiriyoruz. Dış Ticaret Endeks raporlarımız da gösteriyor ki ‘Made in Turkey’ algısı henüz iç pazarda hak ettiği değeri göremiyor. İç pazarda da yerli malzemeye duyulan güvenin artması gerekiyor. Bunu bir yerli malı seferberliği olarak değerlendirebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Ar-Ge faaliyetleri geliştirilmeli

İnşaat malzemelerine yurt dışından olan talep, her yıl artarken yurt içindeki talep yeterli görülmüyor. İhracat kapasitesinin dünyanın her kıtasına yetecek kadar ulaştığını dile getiren İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Küçükoğlu, yerli üretiminin öneminin pandemi döneminde de ortaya çıktığını belirtti.

Tayfun Küçükoğlu, Türkiye’nin inşaat malzemelerine olan ithalatını azaltabilecek potansiyelinin olduğunu kaydederek ithal edilen ürünlerin neredeyse tamamının Türkiye’de de üretildiğini bildirdi. Küçükoğlu, bunun için ülkedeki araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Yönetim Kurulu Başkanı “İhracat portföyümüz, rekabetçilik gücümüz, gelişen algımız da; ülkemize yönelik inşaat malzemeleri ithalatını azaltma potansiyelimizi işaret ediyor. Biliyoruz ki ithal edilen ürünlerin tamamına yakını ülkemizde üretiliyor. İhtiyacımız; Ar-Ge faaliyetlerimizin daha da geliştirilmesidir.” diye konuştu.

Kamu ve özel ortak çalışmalı

Araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin gelişmesiyle beraber ithal edilen katma değerli ürünlerin ülkemizde üretilebileceğini ve ithalatın azaltılabileceğini belirten İMSAD Başkanı, en çok ithal edilen ürünlerin üretiminde ölçek veya kapasite sorunuyla karşılaşıldığını kaydetti.

Bunun için kamu ve özel kuruluşların ortak çalışmasının önemli olduğunu vurgulayan Başkan Tayfun Küçükoğlu, büyük projelerde yerli malzemelerin daha çok kullanılması gerektiğine işaret etti.

Büyük projelerde yerli mal kullanılmalı

Küçükoğlu, “En çok ithal ettiğimiz ürünlerin ölçek veya kapasite sorunu sebebiyle ithal edilen ürünler oluşturuyor. Kamu ve özel sektörün ortak hamleler yapmasını fevkalade önemsiyoruz. Mega projelerde yerli malzemelerin daha yüksek oranda kullanımı da hem algı, hem de miktarsal boyutta katkı verir.” ifadelerini kullandı.

Türk malzemeleri dünya kalite standartlarında

Başta konut geliştiricilerin olmak üzre müteahhitlerin yerli ürün kullanımıyla ilgili bilincinin son yıllarda oldukça arttığını dile getiren İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, Türkiye’deki inşaat malzemesi sektörünün dünya standartlarında kalite sergilediğine işaret etti.

İNDER Başkanı Durbakayım, “İthal hevesi eskide kaldı. Pek çok üründe artık dünyada ‘Türk damgası’ var. İthal ürün kullanımı artık eskisi gibi bir ‘öncelik’ olarak pazarlanmıyor. Tüketici de ürünün kalitesinin bilincinde. Devletin de bunu teşvik eden çalışmalarının biz de destekçisiyiz.” dedi.