Kategoriler
Emlak Haberleri

İnşaat sektörü için fiyat düzenlemesi yolda!

İnşaat sektörü, Türk ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biridir. Sektörün dolara bağlı fiyat yükselişleri nedeniyle yaşadığı problemlerin çözümü için de harekete geçilmiştir. Sabah Gazetesi’nden Zübeyde Yalçın’ın haberine göre; 2022’nin ilk günlerinde AK Parti’nin TBMM Başkanlığı’na sunacağı yasa teklifinde fiyat kararnamesiyle ilgili düzenlemelere de yer alacaktır.

Tüm Problemler Çözüme Kavuşuyor

Devlet, dar gelirliden üreticiye kadar tüm kesimlerin yaşadığı problemleri arka arkaya çözmeye başlamıştır. Bu kesimlerden biri de inşaat sektörü olmaktadır. Özellikle de kamuya iş yapan şahıslar ön plana alınmıştır. Müteahhitlerin karşılaştığı sorunlar meslek örgütlerinin dışında milletvekilleri tarafından da ilgili bakanlıklara gönderilmiştir. Dolardaki yükseliş sebep gösterilerek beklenenin de üzerinde artan malzemeler nedeniyle müteahhitler üstlendikleri işleri yerine getirmekte sorunlarla karşılaşmaya başlamıştır. Bu durumda kamunun ‘şu tarihte hizmete girecek’ şeklinde planladığı ve halka söz verdiği yatırımların zamanında yapımına engel olan duruma gelmiştir.

Bu konuyu Genel Kurul çalışmalarında muhalefet partilerine mensup milletvekilleri de gündeme taşımıştır. Bunun üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, konuyla ilgili açıklamalarda bulunmuştur. Elitaş; “İnşallah 4 Ocak’ta TBMM Başkanlığı’na sunacağımız kanun teklifinin içinde fiyat farkı kararnamesine imkân veren düzenlemeyi de hayata gerçekleştireceğiz. Bunu kamuoyuyla paylaşmak isterim.” şeklinde açıklamıştır.

Kapsam Nasıl Olacak?

Gerçekleştirilen çalışmada, ek fiyat farkı ödenmesinin kamuya maliyetinin yüksek olması nedeniyle farklı opsiyonlar değerlendirilmektedir. Sektörün devir hakkına ilişkin talepleri de değerlendiriliyor. Ancak maliyet yüksek olduğu için şu aşamada bu duruma çok sıcak bakılmamaktadır. 2008’de de buna benzer bir fiyat artış kararnamesi hayata geçirilmiştir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…