Kategoriler
Emlak Haberleri

İnşaat sektörüne dair güvenin azaldığı ağustos raporu yayımlandı

İnşaat sektörüne duyulan güvenin azalması konut satışlarında da daralma etkisini getirebilir. Geçtiğimiz 1 Haziran’da başlayan düşük faizli kredi destekleri temmuz ayındaki konut satışlarını rekora taşımıştı. Ancak ağustos ayı içerisinde iki kez artış yaşayan konut kredileri emlak sektöründe yeniden belirsizliğe sebep oldu. Konutlarda satış patlaması yaşandığını gören firmaların erteledikleri projeleri raflardan indirdiği süreç ise iki ayın sonunda yeniden duraksama yaşayabilir. Gayrimenkul sektörü ve bu sektöre bağımlılığıyla bilinen inşat sektörü en çok zarar edenlerden yalnızca birisi.

İnşaat sektörüne karşı güven azalıyor

Haziran-Temmuz dönemi boyunca sürecin toparlanacağını öngörenler yanıldı. İki aylık sürecin sonunda, faiz oranlarının yükselmesi en büyük zararı inşaat sektörü ve bu sektöre bağımlı diğer sektörlere getirmeye devam ediyor. Ağustos ayında yükselen kredilerle birlikte düşüş yaşayan konut satışları emlak sektörüne bağlı kesimi de endişelendirmeye yetti.

Ağustos ayına ilişkin rapor yayımlandı

Sektöre Güven Endeksleri Ağustos 2020 raporuna göre, inşaat sektörüne karşı güvenin düşüşü hayal kırıklığı yaratıyor. Haziran ayında kamu bankalarının öne çıkardığı düşük faizli kredinin etkileri yalnızca iki ay sürdü. Sektöre dayalı güvenin zirveye ulaştığı geçtiğimiz dönem boyunca her şeyin tam olarak istenilen düzeyde gittiği görülmüştür. Ancak ağustos ayında kamu bankalarının aniden kredi faiz oranlarını arttırmış olması alıcı kesimin bekle gör politikasını uygulamasına neden oldu. Bu da kalıcı olmayan güvenin yeniden kırılmasına yol açtı.

TÜİK beklenen raporu kamuoyu ile paylaştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Sektörel Güven Endeksleri, Ağustos 2020 dönemine dair raporunu basın yoluyla duyurdu. Yayımlanan rapora göre, ağustos dönemi içerisinde hizmet ve perakende ticaret sektörlerine karşı tüketicilerin güven artışına gittiği ancak inşaat sektörünün de bir hayli güven kaybettiği görüldü.

Mevsim etkilerinin çıkarıldığı raporda temmuz ve ağustos ayının verileri karşılaştırıldı. Buna göre, hizmet sektöründe yüzde 5,7, perakende ticaret sektöründe ise yüzde 0,2 artış saptanmıştır. Ancak aynı raporun temmuz ayına ilişkin inşaat sektörüne güvende yüzde 2,3 oranında gerileme yaşandı.

Yine mevsim etkilerinin çıkarıldığı inşaat sektörünün temmuz verilerinde güven endeksi yüzde 87’ye ulaşırken, ağustos ayında bu oran yüzde 85 oldu. Yılın bir önceki dönemine göre, kayıt altında bulunan siparişlerin 5,2 oranında düşüş gösterdiği ve rakamın yüzde 70’de sabitlendiği görüldü. Aynı zamanda sektöre bağlı çalışan sayısının beklenti alt endeksi rakamlarında da düşüş yaşandı. Endeks yüzde 0,1 oranında azalarak 99,9’a geldi.

İnşaat sektörüne ilişkin yaşanan kaybın sebebi olarak, aniden yükselişe geçen kredi faiz oranları ve konut satışlarındaki daralma gibi nedenler gösterilmiştir.