Kategoriler
Güncel Gündem SonDakika

İnşaat sektörüne güven artıyor

Normalleşme süreciyle birlikte ekonomi güven endeksi artış gösterdi. Haziranda bir önceki aya göre yüzde 19,1 artarak 73,5 seviyesinde olan ekonomi güven endeksi, temmuzda yüzde 11,8 yükselerek 82,2 seviyesine çıktı.

Ekonomi güven endeksi, geçen yılın temmuz ayında ise 84,6 puandaydı.

Verileri yayımlayan TÜİK, ekonomik güven endeksindeki yükselişi; reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki artışın sağladığını kaydetti.

İnşaat sektörü güven endeksi

İnşaat sektörü güven endeksi, haziran ayında yüzde 33,1 oranında artış göstererek 78 oldu. Bir ayda yüzde 11,6 artan inşaat sektörü güven endeksi, temmuzda 87 puana yükseldi.  Reel kesim güven endeksi, haziranda yüzde 5,2 oranında artarak 89,8 oldu. Endeksin temmuzdaki artışı yüzde 10,7 oranında oldu. Reel kesim güven endeksi, temmuz ayında, 99,4’e çıktı.

Hizmet sektöründeki güven endeksi, yüzde 8,5 artışla haziranda 55,5 puana çıktı. Endeks, temmuzda ise yüzde 20,2 artarak 66,7 puana yükseldi. Bu oranlarla son bir ayda, en fazla artış, hizmet sektöründeki güven endeksi oldu.

Perakende ticaret sektörü güven endeksi, haziranda yüzde 9,3 artarak 86,4 puan oldu. Temmuzda yüzde 9,6 oranında yükseliş gösteren endeks, 94,6 puana yükseldi.

Tüketici güven endeksi azaldı

Puanlar arasında azalan tüketici güven endeksi  oldu.

Haziran ayında yükselen endeks, temmuzda azaldı. Haziran ayındaki endeks, yüzde 5,2 oranında artarak 62,6 puan oldu. Tüketici güven endeksi, temmuzda ise yüzde 2,7 oranında düşerek 60,9 puana indi.

Endeks nisan ayında ne kadar düştü?

Günlük vaka sayısının bugüne kadarki en yüksek noktaya ulaştığı ve kısıtlamaların artırıldığı nisan ayında 54,9 puana düşüş gösterdi. Anadolu Ajansının arşivine göre martta 58,2 oranında olan endeks, bir ayda, yüzde 5,8 azalarak 54,9 seviyesine indi.

Tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, TÜİK ve TCMB iş birliğiyle hazırlanıyor. Hanenin maddi durum beklentisi endeksindeki azalış, yüzde 7,8 oranında azaldı. Endeksin puanı 72,5 seviyesine düştü.

Kaynak: Taşınmaz Haber