Kategoriler
Emlak Haberleri

İnşaatta fiyat artışının durması, konut arzından geçiyor

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, inşaat şirketlerinin 2022’de ilk etapta üzerinde duracakları konularının; üretim ve konut fiyatları olduğunu belirtmiştir. Ayrıca Çulhalık, inşaat maliyetlerindeki yüzde 100’ün üzerindeki reel artışın yeni yılda daha fazla absorbe edilemeyeceğine değinmiştir.

Çulhalık, 2021’de enflasyon artışını kontrol altında tutmak ve konut fiyatların daha fazla artmasını önlemeyi amaçlamıştır. Bu doğrultuda inşaat şirketlerinin fiyat artışından uzak durmaya çalıştıklarını anlatmıştır. Ayrıca Çulhalık; “Güçlü müteahhitler yüksek maliyetleri mümkün olduğunca devam eden projelerde tüketiciye yansıtmamıştır. Fakat bundan sonra başlayacak yeni projelerde böyle bir durum imkansız duruma gelmiştir. Özellikle inşaatın en önemli hammaddeleri olan çimento ve demirdeki yüksek maliyet artışları, konut fiyatlarına yansıyacaktır. Bundan dolayı inşaat şirketleri için 2022’nin öncelikli konusu kısıtlı konut üretimi ve konut fiyatları olmaktadır. Çünkü yükselen konut fiyatları, satışların gelmesi gereken seviyeyi olumsuz biçimde etkileyecektir. Fiyatların dizginlenmesinin yolu da konut arzından geçiyor.” dedi.

Konut arzını, girdi maliyetleri belirleyecek

İhsan Çulhalık, 2022’de maliyet artışları ve yeni konut arzının yine yüksek maliyetler sebebiyle yetersiz kalması sonucu konut fiyatlarını tırmanışa geçeceğini aktarmıştır. Kısa zamanda yeni konut üretimlerinin hızlanması gerektiğine dikkat çekmiştir.
İhsan Çulhalık, konut kredi faizleri, dövizin seyri, maliyet artışları ve yetersiz konut arzı gibi konuların sektöre yön vereceğine değinmiştir. Ayrıca; “İnşaat şirketlerinin büyük bölümü Covid-19 salgın döneminde pasif kalmayı ve üretim yapmamayı seçti. Eğer bu salgın süreci çok daha fazla uzamazsa sektör, eskiden olduğu gibi sektör üretim faslını hızlandırabilir.

Konut arzındaki yetersizliğin fiyatları daha da yukarı çekmemesi için üretim şart. Öte yandan inşaatın ana girdisi olan arsanın uygun maliyetle sağlanabilmesi ve girdi maliyetlerindeki istikrar, konut arzını belirleyecek faktörler olacaktır.

Biz de 2022’de mevcut satışı devam eden projemizde satışları tamamlayarak, yeni projelere başlamayı planlıyoruz. Beklentimiz; ekonomideki genel dengelenmeye paralel şekilde satışlarımızı artırmaktır. Ayrıca yeni projeler açmak için uygun zemin ve şartların oluşturulmasıdır. Aksi durumda 2022 yılı, inşaat sektörü için zorlu bir süreç olacak.” şeklinde konuşmuştur.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…