Kategoriler
Emlak Haberleri

“İpotekli konut satışlarının artışı için avantajlar devam etmeli”

İpotekli konut satışlarında yaşanan artışa dair düşüncelerini dile getiren KONUTDER Başkanı Elmas, artışın aynı hızda devam etmesi için kamu bankalarının istikrarını korumaları gerektiğini belirtti.

İpotekli konut satışlarında beklenen atış

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, geçtiğimiz günlerde temmuz ayına ait konut satış rakamlarını ele aldı. İpotekli konut satışlarında yaşanan artışa dair konuşan Elmas, olumlu gelişmenin sürebilmesi adına yapılan girişimin devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.

Elmas tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, geçtiğimiz ay yüzde 1000 artış yaşayan konut satışlarının devam etmesi maksadıyla kamu bankalarının harekete geçmesi gerekiyor. 141 bin 434 adet kredili konut satışının Türkiye geneline yayıldığı tabloda, artışa sürpriz gözüyle bakılmadı.

Haziran ayında başlayan girişim, “V” şeklinde yükselme yakalamış ve temmuz ayında bu durumun zirveye ulaşacağı tahmin edilmiştir. Elmas, “Satışlardaki olumlu gelişmelerin en büyük nedenleri; kredi faiz oranlarının düşmesi, bir yıl ertelenen ödeme seçenekleri ve sektör temsilcilerinin başlatmış olduğu konut kampanyaları olarak görülmektedir.” dedi.

Satışların aynı hızda devam ettirilmesi gerek

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı olmanın yanı sıra; Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı da olan Altan Elmas, ipotekli konut satışlarının olumlu gelişmelere gebe olduğunu belirtiyor. Ancak haziran ayında başlatılan bu sürecin devam edebilmesi ve Türkiye ekonomisinde istikrarın yakalanması adına kamu bankaları ‘tarihi indirim’ adı verilen kampanyadan vazgeçmemesi gerekmektedir.

1 Haziran 2020 tarihinden bu yana müşteri kitlesinin hızla arttığı süreçte, ciddi ve rafine kitleyle karşılaşıldı. Bu sayede hareketlilik kazanan konut satışları gayrimenkul ve onun alt sektörlerine son derece yarar sağlamıştır.

Satışlardaki olumlu gelişmelerin en büyük nedeni birinci el konutlar için sağlanan 0,64 oranlı düşük faizli kredi seçenekleri oldu. Ayrıca 15 yıl kadar uzayan vade imkânları da ayrıca öneme sahiptir.

Elmas son olarak; “Bankaların yapmış olduğu duyuruya göre, ikinci el konuttaki 0,79’luk düşük faiz oranı bugün 0,87’ye tırmandı. İkinci el ile olan makasın genişlemesi, üretimin desteklenmesi, alıcıyı yeni konuta yöneltme ve birinci elin alımlarında oldukça önemli. Aynı zamanda birinci el konutlarda yaşanan stokların erimesi, pandemi dönemiyle birlikte başlayan kayıpların yerine konulabilmesi ve inşaatların yeniden hız kazanılması adına oldukça önemli bir adımdır. Sektör temsilcileri olarak en azından yıl sonuna kadar verilen kararın devam ettirilmesini ummaktayız.” dedi.

Konut kredisi haberlerine göz atmak için tıklayınız.