Kategoriler
Gündem

Irak yönetimi mektup aldı, ABD yalanladı

Irak Başbakanı Abdülmehdi, ABD ordusundan mektup aldığını belirtti ancak ABD, mektubun kendilerine ait olmadığını kaydetti. Mektupta ABD ordusunun Irak’tan çekileceğine dair bilgiler yer aldığı bildirildi. 

Reuters’ın haberine göre Irak parlamentosunun ABD’den geldiği iddia edilen mektup aldığı, koalisyonun mektubu Irak ordusuna gönderdiği, mektupta ise ABD ordusunun Irak egemenliğine saygı çerçevesinde ülkeden çekileceği belirtildi.

Pentagon yalanladı

ABD’nin Irak‘tan çekilmeyeceğini ifade eden ABD Savunma Bakanı Mark Esper “Nereden geldiğini öğrenmeye çalışıyoruz. Ancak Irak’tan ayrılma yönünde alınan bir karar yok. Nokta.” sözlerini dile getirdi.

Mektubun taslak olarak hazırlandığını söyleyen ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ise dolaşıma sokulmaması gerektiğini kaydetti. İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis‘in ABD askerleri tarafından öldürülmesinin ardından Irak parlamentosu, ABD’ye ait askerî güçlerin, ülkeden çıkmasına yönelik karar almıştı.

Siyasi suikast…

Başbakan Abdülmehdi “O gün öldürülmeseydi Süleymani ile görüşecektik. Süleymani bir Suudi Arabistanlı’ya İran’ın mesajını teslim etmeyi planlıyordu. Süleymani ve Mühendis’in öldürülmesi politik bir suikasttır. Parlamentoyu acilen Irak’taki yabancı askerlerin varlığı konusunda önlemler almaya davet ediyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ise bunlara ek olarak ABD’nin Irak’taki büyükelçiliğinin kapatılmasını da talep edip “Tüm direnişçiler (Şii milis güçleri) acilen toplanmalı ve uluslararası direniş gücünü oluşturmalı.” sözlerini kaydetmişti.

ABD ile Irak arasında imzalanan Stratejik Güvenlik Anlaşması’nın iptal edilmesi, yabancı güçlerin Irak’tan çıkarılması, terör örgütü IŞİD ile mücadele konusunda Koalisyon Güçleri’nin destek talebinden vazgeçilmesi, Irak hava sahasının kullanılmasını yasaklanması ve ABD’yi Birleşmiş Milletler’e şikâyet edilmesi Irak meclisinde kabul edilmişti.

Ayrıca, bazı haberlerde ABD’nin öncülüğünü yaptığı IŞİD ile mücadele koalisyonunun Irak’ın talebine uyacağı hatta Bağdat’ta Yeşil Bölge çevresinde helikopterlerin de katıldığı çıkış eylemlerinin başladığı iddia edilmişti.