Kategoriler
Proje Haberleri

İstanbul Finans Merkezi projesi için kamulaştırma kararı verildi

İstanbul Finans Merkezi için alınan kamulaştırma kararı Resmi Gazete aracılığıyla ilan edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararda Ümraniye ilçesinde yer alan taşınmazların tümü için kamulaştırma kararı geçerli olacak. Verilen karardaki en büyük sebep ise; Finanskent Mahallesi’nde yer alan İstanbul Finans Merkezi projesinin hedeflenen tarihte tamamlanması var.

İstanbul Finans Merkezi hedefleri 2022’ye taşıdı

İstanbul’un Ümraniye ilçesine bağlı Finanskent Mahallesi’nde gerçekleştirilen İstanbul Finans Merkezi projesi için kamulaştırmaya gidildi. 2022 yılında hizmet hayatına başlaması planlanan merkezin hedeflenen sürede tamamlanabilmesi amacıyla Resmi Gazete’de duyuru yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla resmileşen yeni karara göre; Finanskent Mahallesi sınırları içerisinde bulunan taşınmazların, projenin hedeflendiği 2022 tarihine dek kamulaştırılmasına karar verilmiştir.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre:

İstanbul ili, Ümraniye ilçesi, Finanskent Mahallesi sınırları içerisinde bulunan ve ekli listede ada ve parsel numaraları belirtilen taşınmazların, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin planlanan sürede tamamlanması amacıyla verilen karar; tapuda Hazine adına tescil edilmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılmıştır. Kararın uygulanmasında, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunun 27’nci maddesi gereği bulunuyor.

Proje detayları hakkında bilgi

Toplamda 690.000 metrekare üzerinde gerçekleştirilen İstanbul Finans Merkezi projesi; eski medeniyetlerde tarih, kültür, sanat ve bilimin başkenti olarak bilinen İstanbul’u yeniden finans başkenti olarak öne çıkaracak. Uluslararası proje olma özelliğiyle bilinen merkez 2011 yılında satın alınan 15.999,85 metrekarelik arsa alanı üzerinden, 261.537 metrekarelik inşaat alanına sahiptir. İki kule şeklinde göklere uzanması beklenen yapılarda, yalnızca bir kulenin 221 bin 30 metrekare yükseklikte toplamda 52 kata sahip olmasına karar verildi. Diğer yapı için planlanan yükseklik 151.60 metreyi bulurken, toplamda 36 kata sahip olması bekleniyor.

A sınıfı üzerinden hayat bulan bu yapıların içinde barındırdığı ofis alanları iş dünyasına yeni bir soluk getirecek. Anadolu Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden etkilenecek olan kulelerin sentez çalışmaları yapıldı. 16 köşeli yıldız formundaki yüksek katlara sahip kuleler Türk kültürünü tüm dünya ülkelerine gösterecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan daha önce yapılan açıklamaya göre, projenin hedefinde New York, Londra ve Dubai’deki benzer finans merkezleri yer almaktadır. Günümüzde öne çıkan projelerinde önüne geçilmesi adına verilen titiz çalışma yoğun bir şekilde sürdürülüyor. Günün 24 saati yaşanabilir bir alan kazandırması beklenen merkezin içerisinde alışveriş merkezleri, otel, ofis, rezidans, kültür ve kongre merkezi olacak.