Kategoriler
İhaleler Proje Haberleri

İstanbul Havalimanı için tren ihalesi gerçekleştirildi

İstanbul Havalimanı için yeni metro araçları alındı. Toplamda 176 aracın alındığı metro hattı için alışverişte Çin tercih edildi. Metro araçlarının ise 2022 yılı sonunda teslim edilmesi bekleniyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından İstanbul Havalimanı metro hattına 176 metre aracı alındı. Çin üzerinden gerçekleşen alışveriş sonunda araçların teslimleri 2022 yılının sonlarında gerçekleşecek. İlk olarak 2 tren setinin teslim edileceği açıklandığı gibi teslimin 6 ay sonra yapılması bekleniyor. Araçlar için toplam ödenen miktarın 1 milyar 545 milyon 280 bin TL olduğu aktarıldı.

İstanbul Havalimanı metro hattı canlanıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü bünyesinde 26 Aralık 2019 tarihinde Pazarlık usulüne göre yapılan, İstanbul Yeni Havalimanı Metro Hattı için 176 adet araç temini ve işletmeye alma işi ihalesi tamamlandı.

İhaleyi kazanan ise Çin uyruklu CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd. Türkiye Temsilciliği oldu. Geçerli rakamda ihalede teklifte bulunan tek firma olarak öne çıkan CRRC firması, toplamda 1 milyar 545 milyon 280 bin TL miktarı üstlendi.

İlk olarak teslim tarihlerinin belirlendiği ihale maddelerinde 6 ay süre içerisinde iki metro aracı teslim edilecek. Alınacak olan toplam metro aracı ise 32 ay içinde teslim edilmesi bekleniyor. Teslimat süresinde 2 tren setinin 6 ay sonra yapılacağı, 10 ay sonra ise bu rakama 4 tren seti daha ilave edilmesi kararlaştırıldı. Ayrıca 11. Ayın sonuna gelindiğinde geriye kalan 4 tren setinde teslim yapılacak. 25 adet tren tesliminin toplamda 32 ay süre olarak belirlendiği ihalede şartname olarak ileri sürüldü.

26 adet araç teslimi sonrası isteğe göre teslim yeri ve üretim şartları Türkiye Ulaştırma Bakanlığı tarafından değiştirilebilir. Ayrıca son tren tesliminden sonra saha testlerinde ve geçici kabul çalışmalarında 60 gün süre tanındı. Deneme işletmesi adına da verilen süre 60 gün olarak belirlendiği ve toplamda 120 gün süre hakkına sahip olduğu bilinmektedir.

Yüklenici firma bakım onarım ekipmanlarında teslimat, montaj ve devreye alması için toplamda 23.ay süreye sahip olacak. Verilen tarihte bitiş ise 28 Aralık 2022 olarak belirlenmiştir.

CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd. Türkiye 

Dünyanın önde gelen raylı sistem araç üreticiliğini üstlenen firma Çin Halk Cumhuriyeti’nde kurulu olan CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd ve Türkiye’de MNG Holding şirketi olan MAPA İnşaat ve Tic. A.Ş. tarafından kurulmuştur. 

Üretim tesisi bakımında Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren firma, fabrika bakımından Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinde bir ilktir. Yılda 200 metro aracı ve buna entegre olan 100 adet lokomotif üretim ve fabrika dinamik testlerini üstlenmektedir.