Kategoriler
Proje Haberleri

İstanbul Havalimanı metro projesinde son durum

İstanbul Havalimanı Metro Projesi sonunda ışığı gördü. Geçtiğimiz ay içerisinde yeni havalimanı için tren ihalesi yapılmış ve yeni trenlerin faaliyete geçmesi için teslim süresi beklenmişti. Bu sırada ise İstanbul ilinde yeni havalimanı için tünel projesi gerçekleştirilmekte.

İstanbul Havalimanı projelerine devam ediyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yapılan açıklamada, şu an İstanbul ilinde 233 kilometre raylı sistem hizmette aktif olarak çalışıyor. Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metro Projesi olarak isim yapan yeni projede ise çift tüple 68 kilometre aşıldı. Tünel kazım çalışmalarının ardından nihayet Gayrettepe İstasyonuna ulaşıldığını bildiren Bakan, yakın zamanda Cumhurbaşkanı ile videolu konferans düzenledi.

Son düzenleme haberlerinin bizzat Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu tarafından, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verildiği videolu konferans toplantısında; Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metro Projesi Tüneli için ilk ışığın görüldüğü haberi sevindirici bir gelişme olarak kaydedildi. Bakanlık tarafından yapılan şehir içi raylı sistem alanında özel bir yatırım değeri teşkili çizen Tünel Projesi, Gayrettepe-Kağıthane-Havalimanı bölgeleri için oldukça önemli sayılmakta.

Tünel projesi ne durumda?

Konuya ilişkin açıklamalarına devam eden Karaismailoğlu, çift tüple 68 kilometreyi aşan tünel kazım çalışmalarının sonuç verdiğini ve nihayet Gayrettepe istasyonuna ulaşım sağlandığının haberini verdi. Bizzat 18 Ocak tarihinde teşrif ettiği ilk ray kaynağının gerçekleştirildiği projede tünel kazma makine sayısı ve hızı ile dünyada bir ilki gerçekleştirdik. Yapım hızı bakımından da dünya geneline bakılırsa kırılan bu rekor, işletme hızında da aynı şekilde sonuç verecektir. 37,5 kilometrelik hat üzerinde 9 istasyon arası tam otomatik ve sürücüsüz trenlerin saatte 120 kilometrelik hız yapması bekleniyor. Böylece hızlı metre rekorunu da Türkiye yeniden ele almış olacak. Her gün 600 bin hemşerinin, Gayrette’den havalimanına olan süreyi 35 dakikadan kısa bir zamanda kat etmesi bekleniyor. Bu oran Türkiye geneline bakıldığı zaman pek çok il nüfusunu sayıca geçmektedir. Metro hattı Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, Eyüp ve Arnavutköy ilçelerinden geçerken, aynı zamanda şehir içi trafik yükünü oldukça hafifletecektir. Böylece hayata geçmesi planlanan projede hat üzerindeki yolcu ulaşımı artık daha kolay, konforlu ve hızlı olacak.

Projenin bitimiyle birlikte, Gayrettepe İstasyonu’nda Yenikapı-Taksim-Hacıosman hattı ve metrobüs hattının yapımına devam edilecek. Ayrıca Havalimanı-Halkalı hattında bulunmakta olan Kayaşehir İstasyonu üzerinden Başakşehir Şehir Hastanesine ulaşım sağlanacaktır. Kağıthane İstasyonuna tekrar baktığımızda ise Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattı sayesinde, İstanbul Havalimanı İstasyonu üzerinde yüksek hızlı tren projesi gerçekleştirilmiş olacak.