Kategoriler
Proje Haberleri

İstanbul Havalimanı’na yeni pisti için resmi başvuru

İstanbul Havalimanı’na dair son gelişmelerden biri olarak duyurulan, 3.pist çalışmalarını sürdüren İGA tarafından ‘uçuşa hazır’ başvurusu yapıldı. 18 Haziran 2020 tarihi itibariyle, hazırlanmakta olan 3.bağımsız pistin uçuşa hazır olacağına Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne başvurusu tamamlandı.

İnşasına hızla devam edilen İstanbul Havalimanı’nın yeni pisti için, Havalimanı işletmecisi İGA tarafından konuya ilişkin açıklamalar getirildi. Türkiye’yi havacılıkta zirveye taşıyacağı öngörülen İstanbul Havalimanı’nın 3.pist çalışmalarının hız kaybetmeden devam ediyor. 18 Haziran 2020 tarihine gelindiğinde 3.pistin bağımsız olarak uçuşa hazır olacağına dair resmi başvuru yapıldı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunan İGA, işi resmiyete dökmüş oldu.

Güçlü altyapının ve benzersiz tasarımıyla bir araya gelen proje, aynı zamanda üstün teknoloji ile hayatı kolaylaştırıyor. Yolcularına üst düzey yolculuk deneyimi yaşatacağını ve açıldığı günden bu yana küresel bir hub olmayı başaran İstanbul Havalimanı’na yeni bir renk gelecek. 3.pist çalışmalarının sonuna gelindiğini yapılan açıklamada aktaran işletmeci, 18 Haziran tarihinde hizmete uygun hale geleceğini aktardı. Ayrıca 3.pistin en büyük önemlerinden biri ise bağımsız paralel operasyon yapabilmesidir. Bu Türkiye için bir ilk olurken, Avrupa’ya baktığımızda Amsterdam Schiphol Havalimanı’ndan sonra ikinci havalimanı olarak tarihe geçecek.

İstanbul Havalimanı için çalışmalar devam ediyor

İGA yaptığı açıklamalarda, İstanbul Havalimanı terminalinin doğusunda konumlanan 3.pistin faaliyete geçmesiyle birlikte yeni gelişmeler doğacağını bildirdi. Bunların en önemlilerinden biri ise taksi sürelerinde yaklaşık yüzde 50 oranında bir azalma görülmesidir.

Simülasyon çalışmaları göstermiştir ki ortalama uçak iniş süresi 15 dakikadan 11 dakikaya inecek. Aynı zamanda ortalama uçuş süresinde yaşanan değişikliklerin 22 dakikadan 15 dakikaya düşmesi, büyük kazançlar sağlayacaktır.

Hava trafiği konusunda yoğunluk yaşanan havalimanında, 3.pist sayesinde rahatlama yaşanacak. İkinci “End-Around Taksi Yolu” yapımı sayesinde ise yeni hizmet yeri devreye girecektir. Bu şekilde yapılan planlama neticesinde, eş zamanlı kalkan ve inen havalimanında uçakların hareketleri kısıtlanmayacak.

Diğer 2 bağımsız pistlerde olduğu gibi CAT 3 (kategori 3) olarak hizmet sağlanması beklenen 3.pist, faaliyete geçtiği andan itibaren, havalimanı yeni operasyonel piste sahip anlamına geliyor. Devreye girecek olan yeni pist sayesinde hava trafiği kapasitesi düşecek, saatte 80 uçak kalkış ve inişi arttırılacaktır. Yeni pist sayesinde günlük ortalama 2 bin 800’den fazla izine tabi tutulabilir.