Kategoriler
Gündem

İstanbul Sabiha Gökçen iç hatlar açılıyor mu?

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, Covid-19 salgın hastalığına karşı verilen mücadeleler sırasında 28 Mart itibariyle uçuşlarını geçici olarak sonlandırdı. Turizm sezonuna hazırlık süreciyle birlikte önümüzdeki 28 Mayıs tarihinde iç hat uçuşları için kapılar tekrar açılabilir.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı uçuşa hazırlanıyor

Dünya genelinde olumsuz sonuçlara yol açan salgın hastalığa karşı, ilk tanım alan vaka karşısında ülke genelinde Bilim Kurulu üyeleri ve Sağlık Bakanlığı’nın yoğun çalışmaları başladı. Buna göre bazı işyerleri tedbirler kapsamında geçici olarak faaliyetine ara vermiş ve şehirler arası otobüs hizmeti, Yüksek Hızlı Tren ile uçuşlar iptal edilmişti.

Geçtiğimiz 1 Mayıs itibariyle Türk Hava Yolları’nın uçak biletlerini satışa sunmasıyla birlikte ülke genelinde Ramazan Bayramı için hazırlıklar başlatılmış oldu. Önümüzdeki ay turizm sezonunun açılacağı bilinmekle birlikte ülkeye döviz girmesi maksadıyla turizm beldelerinde yoğun çaba sürüyor. Bu sırada uluslararası turistleri ülkeye taşıyacak olan Türk Hava Yolları ise İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda hizmete aktif olarak katılması planlanıyor.

Bu süreçte ise İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yüksek otoritelerden onay bekleyen çalışanlar uçuşlara şimdiden hazır. 28 Mayıs 2020 tarihinde havalimanının iç hat uçuşlarına tekrar aktif olarak kapılarını açması hedeflendi. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı İşletmesi (İSG)’nin CEO’su Ersel Göral, operasyonlara ara verilen süreçte İSG olarak yoğun bir süreçten geçtiklerini belirtti. Tesis bakımlarını gerçekleştirdiği aylar kapsamında faaliyetlere yeniden başlamak için hazırlık yaptıklarının üstünü çizen Göral; Ayrıca sosyal mesafe ve hijyenin ön planda çıktığı süreçte yeni bir sistem oluşturduklarını ve kısa sürede entegre hale geldiklerini sözlerine ekledi.

Havacılıkta yeni bir dönem bizleri bekliyor

İSG CEO’su Ersel Göral, dünya genelinde yaşanan salgın hastalık tedbirlerinin havacılıkta yeni bir dönemi açtığını belirtti. Tüm dünyayı etkisi altına alan ve olumsuz gelişmeler karşısında faaliyetleri duran havacılık sektörü de son bir ay içerisinde kötü sonuçlar verdi. Uçuşların 28 Mart 2020 itibariyle geçici olarak durdurulduğu havalimanında, İSG hazırlık sürecini hızlandırdı. Sosyal mesafe ve hijyen kurallarının ön plana çıktığı süreç kapsamında yeni bir sistem geliştirilmiş ve böylece faaliyete tekrar geçecek olan havalimanında salgın hastalık tehlikesinin önüne geçilmesi hedeflenmiştir. İç hat uçuşların 28 Mayıs 2020 itibariyle başlanmasını umduklarını belirten CEO, son durumun otoritelerce belirleneceğinin de altını çizdi.

Alınan tedbirler kapsamında sıkı denetim sürecine girildiğini ifade eden Ersel Göral, aynı zamanda terminal binasına maskesiz tek bir vatandaşın dahi alınmayacağını belirtiyor. Yolcu dışında hiçbir yakının içeriye giremeyeceği bu süreçte, uçak içerisine yalnızca bebek bakım malzemeleri, laptop ve kadın el çantaları alınacak. 100 ml. Sıvı kısıtlamasının devam ettiği süreçte ise alkol oranı yüksek olan kolonya, dezenfektan gibi hijyenik sıvılar 100 ml. altında olması kaydıyla uçağa alınacaktır.

Terminal girişlerinde ve arındırılmış salon geçişlerinde ise tedbir olarak gerek görsel ve işitsel uyarılar, gerekse teknolojik önlemler alınabilir. Ayrıca güvenlik taraması öncesinde yolcu sıraları kontrol edilecek, sıkı denetimler karşısında sosyal mesafe kuralları dikkatle takip edilecektir. Sensörlü kameralar vasıtasıyla hiçbir şeyin kolayca dikkatlerden kaçmayacağı süreçte, kişi sayısında belirlenen oran geçildiği zaman personel müdahalesi olacaktır.

Ayrıca havalimanın tekrar faaliyete geçmesi beklenirken tesis havalandırması, temizlik kontrolleri, ilaçlama ve dezenfeksiyon işlemlerine ağırlık verilecek. Yolcu ve personelin temas noktalarına her zaman el dezenfektanı yerleştirilecek, ayrıca terminale gelen yolcu veya personel giriş kapılarında termal kameralarla ve ateş ölçümleriyle süreç yürütülecektir. Asansör, yürüyen merdivenler, yollar ve yolcu oturma grupları gibi temasın yoğun yaşandığı alanlarda ise sosyal mesafe kuralları dikkate alınacak. Ayrıca hiçbir çalışanın maskesiz alınmayacağı havalimanında Ersel Göral, vatandaşı bilet alımlarında online işlemden yararlanmaları konusunda uyardı.