Kategoriler
Emlak Haberleri

İstanbul’da 300 bin konut acilen dönüştürülmeli

İstanbul’da kentsel dönüşüme acil ihtiyacı olan konutların sayısı 300 bini buldu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye genelinde acil dönüşüme ihtiyacı olan konut sayısının toplam 1,5 milyon olduğunu açıklarken; bu sayının yalnızca 300 bininin İstanbul’a ait olduğunu aktarmıştır.

İstanbul’da acil dönüşüme ihtiyaç var

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, katıldığı Kağıthane Yahya Kemal Mahallesi’nin Temel Atma Töreni’nde önemli açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşüm projelerinin Türkiye genelinde öne çıktığı süreçte Bakan Kurum, toplamda 1,5 milyon konutun acil dönüşüme ihtiyacı olduğunu belirtti.

11 Temmuz günü Yahya Kemal Mahallesi’ne ait 688 konut ve 57 dükkan ile birlikte; Zeytinburnu’nda 428 konutun temel atma töreni gerçekleştirilmiştir. Bakan Kurum yaptığı açıklamada özellikle dönüşüm projelerine olan memnuniyetini dile getirdi. Tören esnası sırasında kürsüye çıkan ve konuşma yapan Kurum, geçtiğimiz yıl 2019’un Nisan ayında Yahya Kemal Mahallesi’nde istinat duvarının kayması sonucu bir binanın yıkıldığını yeniden hatırlattı. Yalnızca yıkılan binanın değil, çevresinde bulunan tüm binaların risk halinde bulunduğunu da açıklamalarına eklemiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda bölge üzerinde riskli alanlar tespit edildiğini aktaran Kurum, alan üzerindeki 706 bağımsız birimin yıkımının başarıyla gerçekleştirildiğini açıkladı.

Yahya Kemal Mahallesi yenileniyor

Geçen yıl gerçekleşen büyük hadiseden sonra bölge üzerinde başlatılan tespit çalışmaları yıkımla son buldu. Kentsel dönüşüm kapsamı altında yenilenecek olan bölge üzerinde toplamda 27 bin metrekarelik alan dönüşüm geçirecek. Yatay mimari anlayışının ortaya çıkarılacağı bölgede mahalle kültürünün yansıtılacağının altını çizen Kurum, projenin 18 bloktan oluşacağını belirtmiştir. 27 bin metrekarelik alan üzerinden 14 bin metrekarenin yeşilliğe ayrıldığı aktarılırken; önümüzdeki günlerde 688 konut ve 57 iş yeri ile 548 araç kapasitesine sahip 2 kapalı otoparkın inşasına başlanacak.

2002 yılından itibaren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Türkiye genelinin sağlıktan eğitime, ekonomiden ulaşıma, çevre ve şehirciliğe kadar pek çok gelişme yaşadığını aktaran Kurum; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde yürütülen yenileme çalışmalarının ardından konutların depreme hazırlık aşamasında olduğunu söyledi.

Konuşması esnasında, sosyal konut hamleleri sayesinde yüz binlerce vatandaşın ev sahibi olduğu aktarılırken, çoğu ailenin de güvenli konutlarda yaşama başladığının altı çizilmiştir. Yapılan çalışmaların ardından 940 bin rakamına ulaşıldığı ve bu yıl itibariyle sayının 1 milyona ulaşacağı belirtildi. Bu sayede toplamda 5 milyon vatandaşın can ve mal güvenliğinin sağlanacağını söyleyen Kurum, kişilerin hayatını teminat altına almış olacaklarını aktarmıştır.

Dönüşümün merkezi: İstanbul

Yoğun çalışmaların kentsel dönüşüm kapsamında devam ettiğini aktaran Murat Kurum; Türkiye’de acil dönüşüme ihtiyaç duyulan toplam konut sayısından ve bu konutların en fazla İstanbul’da olduğundan bahsetti.

Bakanlık adı altında gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projelerinin yıl itibariyle İstanbul’da 39 ilçeye yayıldığını söyleyen Murat Kurum; özellikle büyükşehirde neredeyse her ilçenin bir çalışma sahasına sahip olduğunu aktarmıştır. Dönüşümün öne çıktığı bölgelerde ise Gaziosmanpaşa, Üsküdar Kirazlıtepe, Ümraniye, Ataşehir, Esenler, Maltepe, Bağcılar, Güngören Tozkoparan, Eyüpsultan, Başakşehir, Zeytinburnua, Beyoğlu Sütlüce, Okmeydanı ve Hacıhüsrev öne çıkıyor.

Kentsel dönüşüm kapsamında gerçekleştirilen konut projelerine istinaden aynı zamanda trafik ve otopark sorununa da çözüm getirildi. Şehrin merkezinde yaşanan araç park problemleri çok katlı otopark projeleriyle çözüme kavuşacak. 

“Yenileme çalışmaları büyük bir şevkle sürüyor”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlatmış olduğu dönüşüm projeleri kapsamında işlerin titizlikle yürütüldüğünü aktaran Kurum, aynı zamanda yapılan işlerde büyük bir aşk ve şevkinde olduğunu aktardı.

Duraksamadan yola devam edilen süreçte, Aziz İstanbul’un geleceği için çalışmalar sıkı bir şekilde yürütülüyor. Özellikle gelecek kuşaklara aktarılacak olan şehrin tüm güzellikleri yenileme çalışmalarının ardından korunacaktır. Çalışmalar yoğunlukla sürmesine rağmen, yeni temel atma çalışmalarına hız kazandırılacak ve açılış yapılmaktan geri durulmayacaktır. Bedelinin ne olursa olsun ilk olarak insan hayatı olacağının üstü çizilmiş ve kentsel dönüşüm projelerinin hızlı, yerinde ve gönüllü olarak yürütüleceği dillendirilmiştir. Bakan Murat Kurum, özellikle kentsel dönüşümün başlatılacağı mahallelerde yaşam sakinlerine uyarıda bulundu. “Komşularınızla vedalaşın” diyen Kurum, proje kapsamında geçen sürede kişilerin birbirini özleyebileceğini hatırlattı.

2021’in hedefi 100 bin konut!

Kentsel dönüşüm projelerinin İstanbul’da devam ettiği süreçte, 2 yıllık geçmiş dönemle birlikte toplamda 117 bin riskli yapının dönüşümü başlatıldı. Devam eden çalışmaların tamamlanmasının ardından tahminlere göre 500 ila 600 bin arasında insan yaşam alanına kavuşacak. 2021’in ilk hedefinde ise İstanbul geneline yayılan kentsel dönüşüm projelerini büyütmek ve 100 bin konutun sağlıklı dönüşümünü sağlamak var.

En kısa sürede tamamlanması için çalışmaların hızlandırıldığı belirtilirken, kentsel dönüşümün aynı zamanda çevreyi yenilemeye yardımcı olduğu da açıklanmıştır. Özellikle yeni konutların çevresine yapılan millet bahçeleri, yeşil alanlar, okul ve birçok kuruluş oldukça dikkat çekici. Cami merkezli medeniyete kapı açılacak projelerde, tüm yapıların sıfır atığa uyumlu, enerji verimli, akıllı bina konseptiyle öne çıkacağı aktarıldı.