Kategoriler
Ekonomi Gündem

Kaçak yapılara karşı yeni düzenleme yolda

Murat Kurum, yeni düzenlemeyi duyurdu. Buna göre, tüm imar planları tek çatı altında elektronik sistemde denetlenecek. İmar mevzuatına aykırı yapılara şerh konulacak. Yani satılıp kiralanamayacak. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Belek Mahallesi’nde yer alan oteldeki inşaat sektörüyle ilgili çalıştaya katıldı. Uluslararası çapta düzenlenen çalıştaya diğer Türk ülkelerinin yanı sıra Romanya, Sırbistan ve Ukrayna da katıldı.

Meclis’te yeni bir düzenleme üzerinde çalışıldığını aktaran Kurum; köylerde, yaylalarda ve sit alanlarında dahil olmak üzere ruhsatsız ve onaysız projelere müsaade etmeyeceklerini bildirdi.

kaçak yapıların önüne geçmek adına birçok çalışma yürüttüklerini açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Meclis’in inşaat ve yapı sektörünü yakından ilgilendiren bir düzenleme üzerinde çalıştığını söyledi.

Planlamalarda elektronik işlem numarası verileceğini kaydeden Murat Kurum, bu yöntemle şeffaflığı sağlayacaklarını belirtti. İmar planlarının hepsinin genel müdürlük tarafından sanal ortamda izleneceğini aktaran Kurum, “Şehirlerimizdeki imar planlarını adaletli bir şekilde yapacak yine o çerçevede dijital olarak askıya çıkaracak bir süreci yapmak istiyoruz.” diye konuştu. 

Aykırı yapılara yaptırım gelecek

Uluslararası İnşaat Çalıştayı’nda konuşan Bakan Kurum, Meclis’in yapacağı yeni düzenlemenin hemen yürürlüğe gireceği, imar mevzuatına aykırı yapılar için yaptırım uygulanacağını kaydetti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ayrıca; imar mevzuatına aykırı yapılar tapuya satılamayacağını ve kiralanamayacağını belirterek, “Bundan sonra kaçak yapılaşmayı tamamen bitirecek devrim niteliğinde kanunla birlikte şehirlerimiz inşa dönemlerinde inşaatlarla karşılaşacak.” ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum, “Köylerimizde, yaylalarımızda doğal sit alanlarımızda yine kaçak yapılaşmayla mücadele etmek adına buralarda yapılacak yapıların da mühendislik hizmeti alması münasebetiyle valilik kanalıyla ruhsatlandırıyoruz. Ruhsatı, proje onayı olmayan yapıların köylerde de yerlerim alanları dışında yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. Önemli bir düzenlemedir. Vatandaşımızdan köylümüzden buna ilişkin herhangi bir ruhsat harç alınmadan sadece onun can ve mal güvenliğini temin edebilmek amacıyla ruhsata ve mevzuata uygun yapıların valilik onayını müteakip inşaatların yapılmasına müsaade edilecek.” dedi.

Kurum, konuşmasında Çevre Şehircilik Bakanlığında görevli olanların havadan ve karadan kaçak yapı denetiminde bulunmaya devam ettiklerini söyledi.