Kategoriler
Emlak Haberleri İhaleler

Karaman’da devlet kamu konutlarını satışa sundu

Karaman’da kamu konutlarının satışını gerçekleştirecek olan Karaman Çevre Şehircilik Müdürlüğü, yakın zamanda ihale yapacağını duyurdu. İhale kapsamında tarımsal amaçlı kiralama ve taşınır satışı da gerçekleştirilecek.

Karaman’da devlete ait alanlar satışa çıkıyor

Kamu konutlarının satılarak yeniden ekonomiye kazandırılması amacıyla başlatılan girişimler son hızda devam ediyor. Karaman’da Hazine bünyesinde yer alan 24 adet kamu konutunun satış ihalesi için geri sayım başlatıldı. Milli Emlak Müdürlüğünce yürütülecek olan ihale Çevre Şehircilik Müdürlüğü tarafından başlatılmıştır. İhalenin gerçekleştirilmesi beklenen tarihi ise 21 – 22 Temmuz 2020 olarak duyuruldu.

Kamu konutları için yapılan satış duyurusunda kişiler, henüz ihale saati gelmediği müddetçe, ilanda belirtilen belgelerle birlikte ihale komisyonuna başvuru yapılabilir. Belirlenen bedelin ödenmesi koşuluyla açık arttırmaya tabi tutulacak olan konutların yine en yüksek fiyat üzerinden satışı gerçekleştirilecektir.

Satışı gerçekleştirilecek olan kamu konutlarına dair;

Kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulan kamu konutlarında ihalenin yapıldığı tarihte; adlarına görev, sıra ve hizmet tahsisli kamu konutu tahsisi yapılan (şartlı tahsisler dahil) ve fiilen konutta oturanlar öncelikli alım hakkına sahip olacak.

Satış ihalesi, öncelikli alım hakkına sahipse ve sahip olduğu hakkı belirtmek suretiyle on beş iş günü içinde onaylanacaktır. Öncelikli alım hakkı bulunan kişilere, ihalenin onaylandığı tarihten başlayarak beş iş günü içinde ihale bedeli ve ödeme koşullarının gösterildiği tebligat sağlanır ve son durum şartnameye eklenir. Bu durumun özellikle yüksek fiyat veren kişilere bilgi olarak aktarılması sağlanır.

Öncelikli hakka sahip olan kişilerin kamu konutunu satın almak istemediğini bildirmesi üzerine veyahut süresi içerisinde herhangi bir geri dönüş yapmadığı vakit, yükümlülüklerini yerine getirmemiş sayılır. Bu aşamada satılık konut için en yüksek fiyatı veren kişi satış bedelini peşin veya Kanunun 5’inci maddesinin birinci fıkrasına göre ödeme yapar. Fıkrada belirtilen ödeme ise, en az dörtte biri peşin, kalanı en fazla iki yılda ve taksitlerle kanunî faizi ile birlikte ödemektir.

Öncelikli hakka sahip olan kişinin; satılığa çıkan kamu komutunu almak istemesi ve tanımlanan belirli süre içerisinde satış bedelini peşin ödemesi halinde Taksitli Satış Sözleşmesi imzalanır. Aynı zamanda bu hak sahibinin ödeme yöntemi olarak peşinatı ödemeyerek de sözleşmeyi imzalaması mümkün hale gelmiştir. Sözleşmenin yapıldığı vakit; satılık konut için en yüksek teklif veren kişiye son durum bildirilir.

4706 sayılı Kanunun 7.nci maddesinin dördüncü fıkrası ile 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 17.nci maddesinin dördüncü fıkrasının (p) bendi gereğince, mülkiyeti Hazineye ait kamu konutlarının satış ve demir işlemleri ve bu işlemler sırasında düzenlenen belgeler, vergi, resim ve harçtan müstesnadır. Satışı yapılan kamu konutu, satış tarihini takip eden yıldan itibaren beş yıl süre ile emlak vergisine tabi tutulmaz.

Kiralık tarım arazisi ve taşıt satışı için bilgilendirme;

Sudurağı Kasabası sınırları içinde yer alan 8 adet taşınmazın tarımsal amaçlı kullanılmak üzere 5 yıllığına kiralanmasına karar verildi. İhalenin 23 Temmuz 2020’de açık usul kapsamında olacağı duyurulurken, 3 adet taşıtın satış ihalesi de aynı gün gerçekleştirilecek. İhalenin Milli Emlak Müdürlüğü tarafından yapılması, bilgi edinmek isteyenlerin yine müdürlüğe başvurması gereklidir.